Először csak annyi volt a hír, hogy elfogták a szörnyű csepeli gyilkosságok alaposan gyanúsítható tettesét. Rögtön elkezdődött a kavarás, hogy nem is szerb (a szerb nagykövetség cáfolta),hanem makedón (a balkáni terrorista, az ugye “szerb”, ha nem szerb, akkor már nem is igazi), sőt vajdasági magyar, az meg már majdnem olyan, mintha hazai lenne, és akkor nincs benne semmi különleges. Azt az aprócska tényt, hogy Arkan kapitány gárdájában volt, tehát akármilyen nemzetiségű, a legklasszikusabb posztjugoszláv martalóc, a hazai orgánumok nagy része nem is tartotta fontosnak megemlíteni, merthogy az MTI sem említette, a hírben “délszláv férfi”-ról van szó. A Magyar Nemzet-Hír tv konglomerátum bejelentette, hogy jövő hét közepéig hírzárlat lesz, ami azt bizonyítja, hogy a Magyar Nemzet-Hír tv konglomerátumnak jó kapcsolatai vannak az ügyészséggel és bizonyos titkosszolgálati forrásokkal, de a rendőrséggel (ami közvetlenül Pintér birodalma) nem. (Ugyanis szombat  délután hírzárlat helyett komplett sajtóértezletet tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda főnöke.)

Közben volt egy érdekes epizód. Orbán, aki vállrándítással intézte el, hogy piszok nagy gazdasági világválság fenyeget, egyszerre csak aktivizálódott, beletalált húdekeményvagyokista énjébe, és a napozásból visszajövet “utasította  Pintér Sándor belügyminisztert (sic), ellenőrizze azokat a területeket, ahol hajléktalanok élnek. A nyomozás jelenlegi állása szerint ugyanis a csepeli ügyben fedél nélküli ember is érintett bűnsegédként.” Most hagyjuk, hogy a rendőrségi törvénnyel kicsit súrlódik a dolog, mert a rendőrségnek csak a belügyminiszter adhat utasítást, és a parancsláncolat nem folytatódik felfelé, tehát a miniszterelnök még közvetve sem utasíthatja a rendőrséget. Megmarad két a kérdés: az, hogy minek utasítgat, honnan veszi, hogy jobban ért a nyomozáshoz, meg egyáltalán a közbiztonsághoz, mint a rendőrség. (Illetve mitől menne jobban a nyomozás, ha a miniszterelnök “utasít”.) És az, hogy mért pont a hajléktalanok lakta körzeteket óhajtja ellenőriztetni, beleértve Budapest belvárosát, ahol ezek szerint rég nem járt gyalog. Mért nem a volt Jugoszláviából érkezett szabadcsapatos hátterűeket.

Aztán szombat délutánra, mintha a miniszterelnök előre látta volna, majdnem teljesen eltűnt a jugó szál, és maradtak a magyar hajléktalanok, rögtön hat, akik állítólag egymással számolnak le ilyen technikával. (Most akkor ezt már a miniszterelnöki utasítás hatására, vagy attól függetlenül derítették ki? Ha az előbbi, törvény volt sértve. Ha az utóbbi, nem volt szükség az utasításra.) Az elején még arról volt szó, hogy a földbeásással a bankkártyák PIN-kódját akarja kiszedni a szerencsétlenekből a délszláv ember és két hajléktalan cinkosa, ez, úgy látszik, ausz, hacsak a hajéktalanok nincsenek fölszerelve elrabolásra érdemes bankkártyával.

Csak úgy eszembe jut egy másik szörnyű bűncselekmény, ahol hivatalosan eltűnt a délszláv kapcsolat: Mór. (Előző posztjaim e témában a “móri mészárlás” címkére kattintva elolvashatók.)  Az is hasonló keménycsávós fellépéssel kezdődött, Orbán egyenesen a halálbüntetés visszaállítását ajánlotta megfontolásra, és az akkori belügyminiszter, véletlenül szintén Pintér, azonnal és határozottan cselekedett. A rendőrségnek  előbb ripsz-ropsz, mág a “béna kacsa”-szakaszban, az ügyvezető kormányzás idején sikerült elfognia  bizonyos Horváth Szilárdot, akiről hamar kiderült, hogy semmi köze a gyilkosságokhoz. Aztán már Medgyessy miniszterelnöksége (és Polt főügyészsége, valamint egy volt III/III-as friss orsz. főkapitánysága) alatt Kaiser Edét, őt le is ültették, de évek múlva kiderült, hogy nem is ő a tettes. Aztán megtalálták a holtbiztos tettest Nagy László személyében, akiről pszichiátriai szakvélemény mondta ki, hogy csak a bűntudattól meghasadt elméje produkált egy komplett posztjugoszláv szabadcsapatot, olyanok nincsenek Magyarországon, kérem. Aztán Nagy László, miután figyelmeztetett rá, hogy esetleg “elaltatják” , öngyilkos lett a börtönben. És itt abbahagyom az asszociálást, tapasztalataim szerint semmi előny nem származik az Alzheimer-kór hiányából.