Janukovicsék megtették azt a szívességet, hogy nem vacakoltak, hanem bíróság elé cibálták Timosenkót, akiért most a fél világ kiáll Washingtontól Brüsszelen át Moszkváig. (Mi, ugye, nem, még csak az kéne.) Ezek után ha Gyurcsányt, pláne Bajnait bíróság elé cibálják, senkinek sem lesz kétsége, hogy kirakatper. A madisonos cikkemben azt írtam, hogy: “A Fidesz egy ideig – propagandával és kirakatperekkel, kipécézett egyének, egyik-másik kisebbségi faction feláldozásával – ébren tudja tartani a szenvedélyt, de ha nem tér át a közérdek képviseletére a mai többséggel szemben, míg izzik az indulati parázs, abba a mai magyar “gyűjtőpárt” belebukik.” Ez kb. azt jelentette, hogy Gyurcsány bíróság elé állításának akkor van politikai értelme (függetlenül attól, hogy jogtiprásnak tartom az összes eddig tervezett változatban), ha ezzel a cirkusszal kompenzálják a saját szavazóikat, azt a bizonyos nemzeti többséget az elkerülhetetlen megszorításokért és a piaci reformokért, amik eleinte nem a többségnek, hanem a vállalkozó/tőkés/feltőkésített kisebbségnek kedveznek.

Ehhez képest az történt. hogy

1. a megszorításokat egy évig halogatták,

2. Gyurcsányt a tervezett témákban (Sukoró, 06. október 23.) nem tudták bíróság elé állítani, még Szilvásy kikészítése is akadozik, pedig azon profik dolgoznak,

3. piaci reformok nincsenek. Érdekes módon senki sem vette észre, hogy miután 5 évig az volt a mantra, hogy a kkv-szektor helyzetbe hozásával “teremtenek” munkahelyeket (egymilliót!), ez most dobva, és Tusványoson Orbán kereken közölte, miszerint az államnak a kötelessége, hogy munkahelyeket csináljon. Nem hinném, hogy világpiaci helyzetünkön javítana a bozótirtás.

Úgyhogy ha Gyurcsányt, pláne Bajnait a sikertelen erőlködés után egy új témában, a költsévetési hiány miatt akarnák sittel fenyegetni, akkor mindenki, akinek a memóriája tovább terjed a Magyar Nemzet tegnapi publicisztikáinál, azt fogja kérdezni, hogy: “eddig mért nem volt baj?” Kilátszik a lónak a lába.

Kész, ezt a meccset Orbánék elvesztették. Ha bíróság elé cibálják Gyurcsányt, abból most már világbotrány lesz, elvégre az ukránok nem EU- és NATO-tagok, és még csak nem is olyasmivel vádolják Timosenkót, ami ma még nem bűncselekmény, vagy ami eddig bűncselekmény volt, de valamiért éveken át nem vették észre, hogy az, és az ügyészség meg se moccant. Ha nem lesz per, akkor meg seggszáj, és mindenki látni fogja, hogy gyengék. Ráadásul az egész fölösleges, mert már nem látja el a “kenyér helyett cirkusz” funkcióját.

Folytatom az idézetet: “És vagy jobb jön helyette, ha a többség felébred az államimádat/gyűlölet álmából (ez hosszabb átmenetet feltételez). Vagy rosszabb, mert az államfüggőség most, 2010-ben szinte általános, a szenvedély viszont úgy jó, ha tüzes, és van, aki tüzesebb a Fidesz mai centrumánál. ” Azzal kiegészítve, hogy az első változatnak lehet egy első fázisa is, amikor szövetségeseink megértetik a Fidesszel, beleértve Orbánt, hogy valami el nem használt, szalonképesebb emberrel akarnak tárgyalni helyette, ez az egy megoldás van. És a Fidesznek is jobb, ha nem akarja, hogy jöjjön a másik változat.