És ennek semmi köze ahhoz, hogy mi a véleményem Esterházyról mint íróról.

Megszoktam, hogy a nyilasok mindent üldöznek, ami nem az ő kultúrájuk. A probléma az, hogy nekik nincs kultúrájuk, nem tudnak szembeállítani Esterházyval stb. semmit, merthogy nem olvasnak könyvet és a többi, tehát egyszerűen a kultúrát üldözik. Az, hogy valakinek egy hívónévre beindul a nyálképződése, és kinyomtatja az interneten kopipészttel terjedő, kipreparált mondatokat, anélkül, hogy akár csak azokat a kipreparált mondatokat elolvasná, amikért gyűlöli Esterházyt (és bálványozza Szolzsenyicint stb.), szóval az nem kultúra.

Persze kultúra nélkül is lehet létezni, ja, az olyan buzis meg zsidós dolog, a legjobb esetben flanc, de a történelmi tapasztalatok szerint ahol államilag kezdeményezik vagy akár csak hagyják a kultúra elleni tüntetéseket (és most még nem is Németorszégról beszélek, hanem pl, Perón Argentinájáról, ahol “cipőt igen, könyvet nem” volt az egyszerű nép jelszava), ott előbb-utóbb véres diktatúra jön, ami késik, nem múlik.

Annyit mindenképpen meg kell állapítanom, hogy mai nyilasaink bunkóbbak az eredetieknél, mert Supka Géza idején ilyen balhé a könyvnapon, ezen a sajátosan kulturális és nem politikai eseményen nem volt, pedig akkor is bőven megjelentek liberálisok, sőt nyíltan beszélő kommunisták könyvei is. (Megjegyzem, parttalanszólásszabadság-mániájuk miatt a liberálisok sem tiltakoztak 2007-ben, amikor Orbán beszállt, és saját politikai kampányeseményévé alázta a könyvhetet. Hiba volt a liberálisoktól. Deviszont nem utal kultúraellenességre.)

Éppen ezért érdeklődöm, hogy a kulturális kormányzat, élén egy aktív költő-műfordítóval, mikor óhajta kinyitni a száját a legnagyobb hagyományú magyar kulturális rendezvény meggyalázása ellen. Merthogy az lenne a dolga. Függetlenül attól, hogy szereti-e Esterházyt vagy nem, és mennyire értékeli saját magához képest.

Vagy esetleg más a hagyománya? Akkor meg úgy általában ne szóljon bele.