gyorsabban eljöhetnek, mint a fansereg hinné. Ha jól értem, a vezér helyzetének ingatagságára utal ez a pár elejtett mondat a vele készült mai Népszabadság-anyagban :

„a külföldi kritikák jelentőségét némileg alábecsüljük időnként”. Nem vagyok elégedett a nemzetközi sajtó terén nyújtott teljesítményünkkel, a frakciónak még jelentősebb teljesítményt kell nyújtania. Önkritikusnak kell lennem a külföldi sajtóval való kommunikáció tekintetében – tette hozzá. Szerinte külön hangsúlyt kell fordítani arra, hogy a sarkalatos törvények vitájában a kormánytöbbség álláspontjának demokratikus elkötelezettségét, európaiságát egyértelműbben tálalják a nyugati sajtónak. De frakcióvezetői programjának is része, hogy a Fidesz kétoldalú parlamenti kapcsolatait sokkal jobban ki kellene használni akár a CSU–CDU-val, vagy az UMP-vel Párizsban, vagy a brit konzervatívokkal.

Amiből kiderül, hogy Orbánt és cselédeit már nemcsak a brit konzervatívok utálják (van rá jó okuk), hanem az EPP két vezető pártja, Sarkozyék és Merkelék sem tartják szívesen. Pontosabban az derül ki, hogy a Fidesznek ez már Lázár belpolitikai szintjén is lejött.

Különben hibátlanul felmondja a fideszes mantrát, ezért józan ésszel nem várható tőle több, mint orbánizmus Orbán nélkül. Tegnapi, Gyöngyöspatáról szóló cikke után, ami az átlagos gőznél egy fokkal realistább, többen megörültek, hogy végre megvan a Jó Fideszes, mert elhatárolódik a Jobbiktól. Nekik csak a következő mondatot tudom idézni a Népszabadságból: a Jobbik „ma már nyíltan nemzetiszocialista irányt vett. Mi ezzel a politikai irányzattal, amely neonáci társadalmi jelenségek nyílt támogatását jelenti, amely megkérdőjelezi az ország rendjét, amely káoszt akar, semmiféle együttműködést, semmiféle azonosulást nem tudunk felvállalni.” Azonkívül, hogy ez egy előre gyártott szöveg, és nem igaz (dehogynem “vállalnak fel” “semmilyen” együttműködést Pálinkástól Tarlósig vagy Réthelyiig; akkor hatérolódnak el, amikor takitikailag szükség van rá), mi az, hogy “ma már”? Mikor nem volt a Jobbik nemzetiszocialista? Kénytelen vagyok feltételezni, hogy a Fidesz nem tudja, vagy nem akarja tudni, mi az a nemzetiszocializmus.