Az előző posztban (legyőzöm lustaságomat és html-ezek, remélem, összejön) elfilóztam azon a 94 százalékon, amitől a cenzúratörvény hirtelen módosítása függővé teszi az analóg lekapcsolást. Ez az egyik hírportálnak azon a közlésén alapult, hogy “a lakosság 94 százaléka számára kell elérhetőnek lennie” a digitális rendszernek. Plusz csak a 2014-es végső határidőt említették, de azt nem, hogy a legkorábbi határidőt is eltolták egy évvel, 2011-ről 2012. december 31-re.

Azóta megnéztem a módosító indítványt és a digitális átállásról szóló törvényt (2007. évi LXXIV. tv.), amire hivatkozik, és a következő derült ki:

A 94 százalék mint feltétel már a 2007-es törvényben benne van, éspedig így: “a lakosság legalább 94 százalékát elérje a digitális műsorszórási szolgáltatáson keresztül a közszolgálati médiaszolgáltatás, és ehhez rendelkezésre álljon a digitális műsorterjesztés vételére alkalmas készülék.” Ez annyit jelent, hogy a 94% nem szociális (“ennyinek kell, hogy teljen rá”), hanem földrajzi-technikai mutató, terület a lakosság függvényében: annyi km2, amennyin 9,4 millió ember él. Lefedettségről van szó, nem arról, hogy az emberek hány százalékának van otthon olyan készüléke, amivel nézni tudja a digitális adást. Arra, hogy mi legyen a készülékek minimális aránya, a törvény semmilyen számszerű előírást nem tartalmaz, de “a lakosság 94%-a” nem lehet, mert eleve nincs a hátartások 100%-ában  tévé (azt hiszem, 98,5%, de nincs ilyen európai norma – a németeknél pl. 88%). És különben is, a következő bekezdés szám szerint tisztázza, hogy digitális vételre alkalmas rádiókészülékkel (ami sokkal olcsóbb) 75%-nak kell rendelkeznie. Kérdés, hogy ezt is hogyan mérik fel naprakészen, jogilag megbízhatóan.

A módosító indítvány viszont úgy beszél erről a kettős feltételről, mintha a készülékekre is vonatkozna a 94%, sőt hozzáteszi azt a tébolyulatot, hogy a készülékek “rendelkezésre állása” “nem vagy csak óriási állami terhek árán” valósulhat meg 2011 végéig. Miféle állami terhek?

Itt valakik tökéletesen hülyére vették a parlamentet és az országot.