“Heteken belül a kormány elé kerülhet az a törvénytervezet, amely lehetővé teszi, hogy a rendszerváltás előtt megfigyelt, lehallgatott személyek hozzáférhessenek az őket érintő, a rendszerváltás előtt keletkezett és a titkosítás alól feloldott állambiztonsági iratokhoz – értesült a Magyar Nemzet kormányzati forrásból. Információink szerint az Orbán-kormány az ügynöklisták nyilvánosságra hozásáról már elvi döntést hozott, azonban a jogszabálytervezet végső formáján jelenleg is dolgoznak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban.

Mindez azt jelenti, hogy a Bajnai Gordon előző kormányfő által áprilisban felállított Kenedi-bizottság működése okafogyottá válhat. A kormányváltás ellenére jelenleg is tevékenykedő, háromfős Kenedi-bizottságot azzal a céllal hozta létre Bajnai Gordon kormánya, hogy felügyelje a becslések szerint több mint ötvenezer hálózati személy nevét, fedőnevét, azonosító adatait és beszervezési dossziéjának számát tartalmazó, a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) előkerült 18 mágnesszalag adatainak feldolgozását, minősítésük felülvizsgálatát, majd a minősítés alól feloldott anyagok levéltárba adását”.

Hát ez kurva büdös.

Először is “tévednek”:  nem a Bajnai, hanem a Gyurcsány-kormány hozta létre a Kenedi-bizottságot.

Másodszor szintén “tévednek”: a bizottság nincs ugyan szétzavarva, de nem “tevékenykedik”, nem vettek fel vele semmilyen érdemleges kapcsolatot, semmilyen anyagot nem kap,

Harmadszor: hogyhogy “nyilvános” lesz, ha csak a megfigyeltek juthatnak hozzá? Mi lesz pl. a nem megfigyelt történészekkel, újságírókkal stb.?

Negyedszer: Honnan tudják, hogy megfigyelték őket?

Ötödször: Mi van, ha a megfigyelés tárgya már hallott, de a megfigyelő még mindig aktív?

Hatodszor, a negyedikhez:  a III/III még tiszta sor, de lefogadom, hogy a III/IV-et (spiclik a katonaságnál) “elfelejtik”, és a III/II (külső elhárítás) “megfigyeltjeit” senki sem fogja felkutatni direkt ezért.

Hetedszer, ez teljes képtelenség: a “megfigyeltek” hozzáuthatnak a “teljes hálózati nyilvántartáshoz”? Miért pont ők, és mit kezdenek vele? Ők élvezkedhetnek a névsoron, de tilos továbbterjeszteniük? Hogyan tiltják meg, milyen szankciókkal?

Nagyon úgy néz ki, hogy itt az lesz, amit Deutsch mondott, amikortájt elment Brüsszelbe: a mostani ÁBTL-rendszert (mindenki megismerheti a rá vonatkozó anyagot) egy kicsit felturbózzák, talán kevesebb szöveg lesz kifestve, és meg lehet keresni, hogy az iratokban csak fedőnévvel szereplő besúgóknak, provokátoroknak mi a polgári neve meg egyéb adata. Hogy hogy a francba oldják meg, hogy ezek után a megismert nevek (amik majd keményen a III/III-ra korlátozódnak, a III/II, IV és a más nyilvántartásban szereplő III/I megmarad szeletív zsarolási bázisnak), az rejtély. De azért van két tippem: 1. mint annyi minden mást a kormányváltás óta, ezt is elpancserkodják. 2. szelektálva engedik be, sőt értesítik a “megfigyelteket”, akik aztán csak azokat a neveket hozzák ki, akiken a Fidesz-fanok csámcsoghatnak. A Lendvai-eset totálissá növesztve. Az egyik történész bon mot-jával: a szocik a halogatásukkal és gyávaságukkal felkínálták a Fidesznek a Nemzeti Számonkérő Szék adatbázisát. És persze ott a megkönnyebbülés: “a Kenedi-bizottság működése okafogyottá válhat”, a nekik nem kedves történészek el lesznek távolítva az anyag közeléből. Az utóbbiak remélhetőleg ezek után kinyitják a szájukat.