Schmitt Pál Szellemóriás Úr “útmutatásaí” alapján dr. Cservák Csaba Alkotmányjogász Úr az utóbbi két évtized legkreténebb hivatalos politikai irományát nyújtotta be a Parlamentnek, és a közös mulatság öröme valóban egységbe kovácsolta a nemzet politizáló részét (kivéve azokat, akik még mindig, minden égbekiáltó jel ellenére illúziókat fűznek Orbán HR-politikájához), és mindenki örült, hogy végre a felhőtlen kreténség tárgyiasulásával van dolga. A lármában viszont elterelődött a figyelem Salamon Lászlónak, az Alkotmány-előkészítő eseeti bizottság elnökének arról a hasonlóan kretén elgondolásáról, hogy a hatalommegosztás jegyében Magyarországnak korporatív felsőházra van szüksége a társ. szervezetek, egyházak, kisebbségek stb. bevonásával. Mert – mondja ez a derék ember, aki gondolkodás nélkül kitette a parlamenti honlapra Schmitték szellemi szörnyszülöttét, és napok kellettek, mire rájött, hogy mit csinált – az ellenzék nem alkalmas “a mai túlpártosodott politikai állapot ellensúlyozására”. (http://www.mno.hu/portal/747875) Nos, egyrészt a többpárti képviseleti demokráciát (mármint a törvényhozó hatalmat) sehol sem az ellenzék ellensúlyozza, az ugyanis részt vesz a törvényhozásban, másrészt a NER-t nehéz túlpártosodásnak nevezni, a túlfideszesedés találóbb szó lenne, de hát ezt mégse várhatjuk el a bölcs Salamontól.

Hogy mi a baj a korporatív felsőházzal, azt pl. Tőkés professzor magyarázza el kitűnően (“leánykori nevén Központi Bizottság”, olasz fasiszta precedens – http://hirszerzo.hu/publicisztika/67685_elnoki_generaljavitas), nem beszélve arról, hogy az ilyen intézmény nem egyéb, mint a képviseleti demokrácia szétverése, a korrupció és a butaság melegágya, a kormányzásnak pedig nem ellensúlya, hanem egy bizonyos fajta kormányzásnak a hajtószíja.

De mivel a mai magyar politikában az érvényesül, amit “a legnagyobb baromság elvének” neveznék – több választható intézkedést közül azzt választják, amelyik a legnagyobb és legkártékonyabb baromság – mérget vehetünk rá, hogy hiába vannak más vélemények, Salamon Bizottsági Elnök Úr elgondolásából lesz valóság.