Nem akarom elrontani (fenét nem) az össznépi rubiconozás hangulatát. A nagy összeborulást az tette lehetővé, hogy Lázár, az egyenes szavú alföldi magyar gyerek, mint afféle Pap Jancsi, mellébészélés, fellengzős szótalálmányok és médiarutin nélkül adta elő azt, amit mestere nyolc-tíz éve politika címén művel és tanít. (Bár források szerint – http://www.origo.hu/itthon/20101026-szerdan-dont-a-koltsegvetesrol-a-kormany.html – a döntést Orbán személyesen hozta meg. De hát akkor is bolond lesz nem mást lejáratni vele.) De ez csak tartalomhoz a forma. A tartalom pedig az, hogy nincs tartalom.

1. A kormány suttyomban (és könnyen lehet, hogy törvényellenesen) minden emberi határidőn túlra, október 27-re tolta ki a költségvetési törvény tárgyalását, miután a beteresztés határideje (okt. 15.) előtt egy nappal kirúgták a minisztériumból azt az embert, aki költségvetést tud csinálni. (http://hirszerzo.hu/profit/20101021_orban_koltsegvetes_gyurcsanyizmus). Október 27. tegnap volt. Aznap reggel megjelent az /origo/-n egy baljós nyilatkozat, miszerint “a kormány idén úgynevezett feladatjellegű költségvetést készít, amit azt jelenti, hogy a büdzsé számba veszi, milyen feladatokat kell ellátnia az államnak és ehhez mennyi forrásra van szükség”. (http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101005-a-kormanypartok-kitolnak-a-koltsegvetesi-hataridoket.html). Nem vagyok szakközgazdász, és még sohasem hallottam ezt az állítólagos szakkifejezést, de attól még létezhet. Csak biztos nem olyan, mint az a költségvetés, amit az összes évben és a világ civilizáltabb országaiban szoktak csinálni.  Szóval, úgy ránézésre: nem költségvetés, hanem megint egy tervdokumentum, a la Gerő Ernő. Annyi már kiszivárgott, hogy az egészségügyi és oktatási kiadások nominálérték körül be lesznek fagyasztva (vö. “a szoclib tönkretette az egészségügyet és az oktatást”, “már megint az aranytojást tojó tyúkot ígérik, és elszedi az Emberek pénzét tiszta sanyargatásiból”). Ma reggel néztem a híreket, sehol egy szó arról, hogy mit tárgyalt tegnap a kormány. Se feladat jellegű, se másmilyen. Hol a költségvetés, fiúk?

2. A vörösiszap-áradás után volt ám itt határozottság, kínai fal Kolontár közepén, a bűnösök pitt-patt beazonosítása és őrizetbe vétele, állami felügyelet, vörösgyilkosozás. De akkor is becsúszott egy-egy kép a tévéhíradókba, ahol még hetekkel a katasztrófa után is felmosófával tologatták ide-oda az anyagot, meg magányos, görnyedt hátú emberek kézi talicskával cűgölték. Az embernek olyan benyomása volt, hogy maga a kárelhárítás, az áldozatok életének rendbetétele nagyon nem érdekel senkit. És igen: “A tanácstalanság, a határozatlanság, az információ hiánya miatt ma már annak is fennáll a veszélye, hogy a városon kívül tüntetések, demonstrációk kezdődnek” (http://www.magyarhirlap.hu/belfold/meg_sebez_a_vorosiszap_.html – igen, a Magyar Hírlapban. Érdekes módon a hozzászólások száma összesen 1.)

Ma reggel meg: http://hirszerzo.hu/belfold/20101028_kolontar_iszap_brit_tudosok Nem jönnek a brit tudósok. Most derül ki, hogy a zseniális minisztériumi átszervezések következtében a semmibe pottyant az évszázados hagyományú Földtani Intézet, aminek a jelek szerint roppant határozott és a Zemberek akaratát mindennél fontosabbnak tartó kormányunk a létezéséről sem tudott. De Cameron ajánlatát elfogadni, és Brit Tudósokat behívni, akik a kormány számára nem létező magyar geológusoknál nyilván jobban fel tudják mérni a viszonyokat – na, az olyan showy. Kár, hogy az angolok tudnak a létezésükről, és nem értik az egészet.

Summa summárum: lehet, hogy Gyurcsány katasztrofálisan kormányzott, de az AB kinyírása csak ciráda azon a tényen, hogy

ezek meg egyszerűen nem képesek a kormányzásra.

Kétharmad ide, NER oda.