Szeretnék emlékeztetni arra, hogy kb. parlamenti választás másnapjától október 3-ig az okosok azt feltételezték, hogy a Fidesz azért nem áll elő programmal… á dehogy azért, mert nincs neki, pedig volt rá 8 éve, de legalább 4, és közben több, programnak nevezett zöngeményt közreadott, amit komoly elemzők elemeztek…

szóval a komoly okosok azt hirdették, hogy a Fidesz azért nem áll elő a programjával, mert olyan népszerűtlen dolgok vannak benne, hogy azt csak az önkormányzati választások degeszre nyerése után merik, oppardon, látják taktikusnak tudatni a Magyar Emberekkel.

Nos, kedves komoly és okos elemzők, ebből az állítólag taktikából titkolt kemény beavatkozásból lett ez a micsoda: a magánnyugdíjpénztári befizetések kölcsönvétele, a visszaadás tisztázása nélkül, meg az olyan cégek izmos megadóztatása, amiket az emberek szeretnek utálni, éppen mert rájuk vannak szorulva, és szeretnék megbüntetni őket. Hát most megteszi helyettük a Párt, a hívő Magyar Emberek pedig azt hiszik, hogy ettől jobb lesz nekik. Nagy kérdés, hogy mikor lépi át ingerküszöbüket a valóság.

Az okosok egy frakciója, meg én, a buta, mindezt a parlamenti választásokig úgy saccoltuk, hogy a parlamenti választások után megszorítások jönnek. (mivel a “strukturális reform” fogalma idegen a Fidesztől, sőt harcolt is az ilyenek ellen, feltételeztük, hogy ilyen nem lesz, de hát a kiadásokat/újraelosztást mégiscsak csökkenteni kell valahogy, és azt nem lehet úgy, hogy valakinek ne fájjon). Szóval feltételeztük legalább a megszorításokat, és általában az újraelosztás csökkentését, mert – amnéziásak, figyelem! – a parlamenti választásokig még a Fidesz környékén is azt hirdették, de legalább céloztak rá, hogy “nincs más út”, mint az újraelosztás csökkentése. (Akkor még senki sem gondolta, hogy Az Egyetlen Magyar Ember, Aki Döntéshelyzetben Van, a saját politikai gyávaságát majd forradalomnak és szabadságharcnak álcázza, amit lelkesen utána zengenek egyes komoly és okos elemzők, meg persze a cselédi média.)

Tehát feltételezvén, hogy nincs más út, és sokaknak fáni fog, úgy gondoltuk, hogy nincs jobb (vagy nincs más hatásos) tömegfájdalom-csillapító, mint egynéhány látványos kirakatper.

Ezt egy publiban úgy tupíroztam fel, hogy “a Fidesz egy ideig – propagandával és kirakatperekkel, kipécézett egyének, egyik-másik kisebbségi faction feláldozásával – ébren tudja tartani a szenvedélyt, de ha nem tér át a közérdek képviseletére a mai többséggel szemben, míg izzik az indulati parázs, abba a mai magyar “gyűjtőpárt” belebukik”. Azaz annyi ideje van, hogy a közérdeknek megfelelően formálja át az országot (csökkentse az államtól való, elképesztő mértékű függőséget), ameddig a kirakatperek és éberségi kampányok tartanak.

Nos, kirakatperek lesznek. Sukoró valamiért csak az önkormányzati választásokig izgatta nagyon a Fideszt, könnyen lehet, hogy el lesz felejtve vagy valami középszintű lecsukásokba fullasztva. A  másik nagy témát, 2006. október 23-át viszont állandó izzásban tartják. Ebben a blogban már leírtam egypárszor, hogy a Fidesz egy összeeskövés-elméletet nyomat, aminek az a lényege, hogy “Gyurcsány adott parancsot a békés ünneplők szemének kilövésére”. Bizonyíték annyi, hogy a tévéostromkor elment a rendőrökhöz, és mondta, hogy tegyenek meg mindent. Ezek után Balsai kormánybiztos, szakmájának kiváló képviselője azt mondja, hogy nincs bizonyítéka, de “logikailag” nyilvánvaló, hogy ez történt. A parlamenti albizottság feltűnően kerüli a Papp-jelentés elemzését, abból ugyanis kiderül, hogy a Fidesz rendezői és Gergényi között bőven voltak jegyzőkönyv nélküli előzetes egyeztetések (utána viszont a Fidesz sosem amiatt tiltakozott, hogy Gergényi eltért valamilyen  megállapodástól). A cselédi médiában vezérmotívum, hogy majd jól megbüntetik az “igazi felelősöket”. Végül Orbán ismét kinyilatkoztatta, hogy az akkori (szemkilövető) “hatalom” képviselői hamarosan “ott lesznek, ahol lenniük kell”.

Ez így, együtt természetesen a kormány forgatókönyve szerinti kirakatpert sejtet.

Most hagyjuk a hatalmi ágak szétválasztását. Húsz évig nagyon kevesen figyelmeztettek rá, a nép úgy van nevelve, hogy ne is tudja, micsoda. Max. valami liberális ármánynak hiszi. Lepereg.

Hagyjuk az olyan szentimentális érveket, mint a joguralom vagy az évezredes nyugati jogi hagyomány.

Hagyjuk azt, hogy ilyet ki csinált még, és miért.

Tisztán machiavellista alapon nézve, a tudatos justizmordnak akkor van értelme, ha másképp nem lehet megmenteni az ország jövőjét. Miközben viszont a mostani “hatalom” gyakorlatilag koncepciós pert ígér, ezt a kemény eszközt elfecsérli. A Fidesz nem fogja a közérdeknek megfelelően átformálni az országot, nem csökkenti az államtól való függést,  hanem ellenkezőleg. Ezzel párhuzamosan tovább fokozza a gyűlöletfeszültséget – már a győzelem után. Így tovább rontja az ország erkölcsi és szellemi állapotát – pont azt, amit javítani kellene a kilábaláshoz.

Mindenféle posztokban és kommentekben azt jártam körül idén tavaszig, hogy a harmadik köztársaság össze fog omlani, és a Fidesz kétharmados győzelme éppen ezt az összeomlást fogja jelenteni. Nagyon reméltem viszont, hogy ez az összeomlás csendes lesz, balhémentes, egy darabig csak a semmi és a sivárság és verbális tombolás. Most már nem bízom ebben annyira.