Ilyen mértékben gügye, óvodás politikai avagy közjogi szöveget a hatvanas évek úttörődélutánjai óta nem láttam. (Jó, túlzok, a magyar politikai elit nyelvezete és politikai művetlsége ezen a szinten van, de ilyen töménységben már fáj. Úttörő? Az egy színvonal volt. Inkább ovi. Bocs a szóviccért.)

Azt mondja a “vitaindító”: “Az önkormányzatiság eszméje igen régre vezethető vissza az emberiség történelmében. Nagy Sándor, vagy a rómaiak birodalma például hatalmas területek felett rendelkezett, s ezeket az óriási földeket – és az ezeken élő lakosságot – szinte lehetetlen volt egy központból irányítani. Ennek meglelően, teljesen elfogadott volt, hogy például a római birodalom egyes provinciáinak lakosai ügyes-bajos dolgaikkal nem szaladtak rögtön Rómába, hanem az adott provincia szerveivel intéztették el őket.”

Szóval az alkirályok, helytartók, proconsulok rendszere tkp. önkormányzat volt, ami arra szolgált, hogy a lakóság elintézhesse ügyes-bajos dolgait, és ne kelljen Rómába szaladnia. Milyen praktikus például, hogy egy názáreti rabbival kapcsolatos ügyes-bajos lakósági dologban ott volt Poncius Pilátus. Hát az meg lepattintotta az ügyes-bajos dolgot a még önkormányzatibb önkormányzónak (Lukács szerint), illetve, jó Phideses-Elempesként a Zemberekre, azaz a részvételi demokráciára bízta a kérdés eldöntését, a Zembereknek meg helyén volt a Zeszük és a Szívük, el is engedték a rablógyilkost.

De guruljon tovább a meseszekér.

Ma sok olyan ország található (befindet sich) a Földön, melyeket szövetségi államoknak nevezünk. Ilyen például az Amerikai Egyesült Államok, Németország, vagy India is.” (Apróság, a Németország után nem kell vessző, és nem kell ám megemlíteni, hogy ezek azért szövetségi államok, mert történetileg több államból egyesültek, nem kell megzavarni a kicsi ovisok  fejikéjét. De lámsza, mi derül ki:)

“A szövetségi államok lényege, hogy vannak szövetségi törvényhozó és végrehajtó testületeik (Józsi bácsi, Józsi bácsi, az Elek azt mondja, hogy az igazságszolgáltatást ki tetszett hagyniiii!!! Nem baj, kisfiam, nem rátok tartozik, azt majd csak a jogiegyin tanuljátok. Tőlünk.), az USA esetében ezek Washingtonban székelnek. Ezek a szervek az Amerikai Egyesült Államok egész lakosságát és területét illető ügyekben döntenek. Mindemellett, az USA-n belül tagállamok is találhatóak (befindeten sich), melyeknek szintén vannak saját irányító szerveik, s ezek feladata az adott tagállam életének szervezése. New York államban például ezek a szervek New York városában találhatóak (befindeten sich).

– Józsi bácsi, az Elek azt mondja, hogy New York államnak Albany a fővárosa, ott vannak a szervei!!!! Benne vannak a szervek még a Vikiben is, tetszik ismerni.

– Mondd meg az Eleknek, hogy ne pofázzon bele, mert lesz kapsz.

OK, nem pofázok, én itt abba is hagyom.

Na jó, nem bírom ki. Belenéztem máshol.

“Szophoklész Antigoné című drámájában is az képezi (mire képezi?) a fő konfliktust, hogy Antigoné eltemeti testvéreit (jav.: testvérét, egy tesóról van szó, Eteoklészt el lehet temetni, sőt; Polüneikészt nem), holott azok (jav.: ők, sőt ő) az uralkodó, Kreón törvényei (jav. egy darab rendelete) alapján (jav.: szerint) államuk árulói (jav.: árulója), így nem jár nekik (jav.: neki)  temetés.

Odébb:

“Számos ilyen dokumentum született az angol polgári forradalom alatt is” (polgári?! max. a marxista ált. isk. tankönyvekben).

Ez közelebb visz annak a kérdésnek a megfejtéséhez, hogy honnan szalajtották a vitaindítót.