Előzmény: http://konzlib.blog.hirszerzo.hu/entry/20127 ,

továbbá egy komplett publicisztika ( http://hirszerzo.hu/publicisztika/20100929_legkisebb_oktoberi_forradalom ) arról, hogy:

ellentétben a liberális és konzervatív bizakodók, meg a politikát politikai kommunikációban feloldó amorális sarlatánok (gyk. elemzők) elképzelésével, Orbán nem az önkormányzati választások miatt nem áll elő az igazi áruval (adócsökkentés egyszerre a kiadások érdemleges csökkentésével, strukturális reformok), hanem azért, mert nincs igazi áru. Nincs b-terv, aminek a kivitelezéséhez a kétharmados többségen felül az önkormányzatok  99%-ának a biztosítására is szükség van, mert annyira kemény, hogy a nép mondjuk csak 80%-os többség esetén rettentő dolgokra ragadtatja magát, és tök önveszélyes lesz. Kibújik belőle a tízmillió kicsi kádár.

A lázas aktivitás, ilyen törvény, olyan nyilatkozat, amolyan felügyelet, igazából kormányzási impotenciát takar.

Csak emlékeztetném azokat, akik adócsökkentést és strukturális reformokat reméltek október 3. utánra:

strukturális reformokról nem hogy szó sincs, de a rendszerváltás utáni egyetlen érdemleges reformot is fel akarják számolni.

A szja-“csökkentés” meg nem flat tax, ami serkentené a vállalkozást, hanem ráadásul önmagában is kérdéses, kinek lesz igazán jó, másrészt megeszi az árnövekedés. Annyi történik, hogy nem az államnak fizetem be a pénzt mint fogyasztó, hanem a szupermarketnek vagy a szolgáltatónak közvetlenül, vagy annak a boltnak, illetve szolgáltatónak, aki helyett különben az olcsóbbnál vásárolnék. Az előbbi esetben a szupermarket továbbadja pénzemet az államnak, az utóbbiban nem. De mondom, egyrészt úgyis többet költök. Másrészt antiverseny történik, ugyanis sem a kínálat nem javul, sem az én vásárlásra fordított időm (= elszalasztott pénzem) nem csökken. Azok, akik a CBA-val meg a sarki boltokkal példálóznak, nyilván nem tudják, hogy a) a sarki boltok is kartellben szereznek be, ha tudnak, és ezzel együtt drágábbak, b) a CBA, “a  magyar üzletlánc” nemcsak drágább a nyugati tulajdonú olcsó szuper-és hipermarketeknél, de ugyanúgy külföldön szerez be alapvető dolgokat a sárgarépától a tejig, csak meg kell nézni a feliratokat. De hát a politikai szolgálatot (Gój Motorosok, Kossuth téri, nyilván évi rendes szabadságukat kivett 24/7 tüntetők élelmezése, ítéletidős óriásplakátok) meg kell hálálni, úgyhogy piaci részesedésük nőni fog. Azaz tulajdonképpen a vásárlók pénzéből juttatják államilag előnyhöz. Nevezzük harmadlagos adóztatásnak.

A jónép meg észre sem veszi (tényleg, meddig tart, amíg kapcsol?), sőt egy része még örül is neki. Ugyan, mért pont az önkormányzati választásokra kellett volna ezért várni?

Visszatérve a lényegre. Itt a Pénzü… bocsánat, Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye a 20 éve minden bal- és jobboldali kormányt szakértelmével szolgáló költségvetési puzzlemester, Bathó Ferenc kirúgásáról: http://www.ngm.gov.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/2010sajtohirek/2010oktober/2010_ktsgvetes.html

A dátum: 2010. október 14.

Az államháztartási törvény idén nyári módosításával a Fidesz adott magának (Matolcsynak) másfél hónap laufot a költségvetés-tervezet benyújtására. Az új határidő: október 15. Az tegnap volt. Tegnapelőtt délben bejelentik, hogy megvan a bűnös, aki miatt nem tudják megcsinálni. Történetesen az az ember, aki meg tudta volna csinálni. Ezzel szemben oda van írva, hogy a kormány majd október 27-én tárgyalja a tervezetet.

Hogy ezzel megsértik a saját maguk által pár hónapja hozott törvényt is? Nüansz, kit izgat, amikor az ajkai bűnöst hangosbeszélőn hallgatják ki, Lefogadom, hogy ha valakinek eszébe jutna rákérdezni (tippmix 2.: eszébe jut valakinek?), az lesz az ügyvédileg megfoghatatlan válasz, hogy hát nem kötelező akkor tárgyalni, amikor beterjesztik, és Matolcsy igenis beterjesztett valamit okt.15-én, amit ő tervezetnek titulált. Azt az “új szellemiségű” tervezetet, amin az előző nap délben Naszvadi államtitkár mint új seprű vezetésével még javában dolgoztak. Próbálja valaki nem elhinni. Mondom, abban az esetben, ha csodálatos sajtónkból valakinek eszébe jut rákérdezni, ami egyáltalán nem biztos.

Ez nem kormányzás, ez cirkusz. És elfogy a plebs közé dobálható kenyér is. Akkor csak a vérszomj marad.