ez egy XIX. században, főleg az első felében használt eljárásjogi fogalom: büntetőügyben, szabad akaratból tett vallomást jelent. (Pl. szabadvallást tett egy  betyár a zalai pandúroknak.) Hogy mennyire volt szabad az akarat, az más kérdés. De így hívták. Ez is mutatja,hogy mennyire keveset akarnak azok, akik ma a jogállam(iság)ot siratják vagy reklamálják. A formaságokra akkoriban kínosan ügyeltek, és senkit se csuktak le csak úgy önkényesen, Kossuthot vagy az országgyűlési ifjakat sem, hanem mindig a fennálló törvények megsértéséért, eljárásjogilag – papíron – korrekt ítélet alapján. Kitérő vége.

Kövér László tehát szabad akaratából vallomást tett: http://hirszerzo.hu/belfold/20100927_kover_nagykanizsan_kampanyolt (valaki mondja meg, hogyan lehet ezzel az új, klassz motorral linket csinálni).

Elemezzük:

“Nyolc évnyi, egymást érő kampányok véget nem érő sorozata október 3-val lezárul, kampányok helyett végre foglalkozhatunk az életünkkel.”

Tehát nemcsak a kampánynak látszó kampányok voltak kampányok (választások, népszavazások), mert azok véget értek, és nem értek egymásba. Hanem közbül voltak más kampányok is amiket nem így hívtak (lusta vagyok felsorolni).

A többes szám első személy, mint azt a hülye is tudhatja legkorábban “a haza nem lehet ellenzékben”, legkésőbb a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata óta, nem más, mint a Nemzet = a nemzetnek az adott pillanatban a Fidesszel egyetértő része. Ami politikai cselekvőképesség szempontjából a Fideszt jelenti. Azt, hogy most, a kampányok után “végre foglalkozhatunk az életünkkel”, azt jelenti, hogy eddig nem foglalkoz-“tunk”.Tehát mindaz, amit a Fidesz eddig mondott az “életünkről” –  programok, törvényjavaslatok, feljelentések, effélék -, az valójában nem az életünkről szólt, hanem a kampány része volt.

“Kárt okozni roppant könnyű és gyorsan megy, de azt a kárt helyrehozni sokkal több ideig is tart”. Szép dolog az őszinteség, meg hogy beismeritek a kártételt, de hát Nektek, kedves többes szám első személy, akik nyolc évig csak kampányoltatok, bizony sokáig tart majd.

http://hirszerzo.hu/belfold/20100927_kover_nagykanizsan_kampanyolt