Tegnap beiktatták hivatalába Bronislaw Komorowskit, a Lengyel Köztársaság elnökét. (Gratulálunk.) A tisztség elnyerésének módja: hosszú kampány után kis különbséggel a második fordulóban megválasztották a Lengyel Köztársaság választópolgárai.

A lengyel átmenet előtt Komorowski a következő pályát futotta be: arisztokrata családból származik, apja a Honi Hadsereg katonája volt, és a népköztársasági időkben afrikanisztikát tanított a Varsói Egyetemen. Az ifjú Komorowski cserkészvezető volt, történészszakon végzett, az egyetemen tudományos diákköri elnök. Friss diplomásan a Slowo Powszechne katolikus folyóirat szerkesztőségébe került. 1979-ben többedmagával szamizdat könyvkiadót alapított, függetlenségi tüntetéseket szervezett. 1980-ban belépett a Szolidaritásba.  1981. szeptemberben aláírta a Függetlenség Szolgálatának Klubja alapító nyilatkozatát. A szükségállapot bevezetése után fél évre internálták. Szabadulása után 1989-ig annak a Varsó melletti ferences rendháznak a szemináriumában tanított, amit Kolbe atya alapított. Közben tovább dolgozott az ellenzékben, többek között az ABC szamizdat folyóirat alapító-szerkesztőjenként. Az első nem kommunista kormányzatban a politikai és civil szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős miniszter kabinetfőnöke volt, majd honvédelmi miniszterhelyettes.

Tegnap beiktatták hivatalába Schmitt Pált, a Magyar Köztársaság elnökét. (Gratulálunk.) A tisztség elnyerésének módja: Orbán Viktor miniszterelnök meghagyta Szíjjártó Péternek, hogy egy héttel a parlamenti szavazás előtt jelentse be a jelölt (= az új elnök) nevét, majd elment nyaralni.

Pályafutása a rendszerváltásig: középosztálybeli családba születik. Az orvosi egyetemre állítása szerint származása miatt nem veszik fel 1960-ban, de 1961-ban származása ellenére felveszik a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelmi szakára. (A Schmitt Pál – a csapatember c. 2002-es kampánykötetben úgy emlékezik, hogy az Aczél-titkárságon származása ellenére megkérdezték tőle mint ifjú élsportolótól: "Schmitt elvtárs, melyik egyetemre akar menni?") 1976-ban az Astoria Szálló igazgatóhelyettesévé nevezik ki, majd 1981-ben a Népstadion és Intézményei főigazgatójává. Ugyanettől az évtől a MOB (nem oldjuk fel a rövidítést) főtitkára és az OTSH elnökhelyettese miniszterhelyettesi rangban, valamint a NOB tagja. (Az OTSH 1975-től az MSZMP KB Közigazgatási és Adminsztratív, gyk. belügyi és "igazságügyi"  osztálya alá volt rendelve, illetékes KB-titkár: Korom Mihály, de mint a Heti Válasz megjegyzi, Biszku Bélának is volt informális befolyása sportügyekben, "azzal vigasztalódott".) A következő évben az olimpiai szavazás elől Bulgáriába megy a helyi elvtársakkal tárgyalni.(Pár hónappal korábban, a szarajevói téli olimpián teszi le NOB-tagi esküjét, és ekkor kezdi észrevétetni magát a sportiplomácia mágusával, a szintén velejéig tisztességes Samaranchcsal, akinek később, a legnagyobb botrányok idején protokolfőnöke lesz.) Amikor 1986-ban Irapuato után átszervezik a Sporthivatalt, Buda Istvánt, a megbízható pártkádert menesztik, és a fiatal KISZ-es karrieristát, Deák Gábort teszik a helyébe. Deák ki nem állhatja Schmittet, ezért annak egyik tisztségétől meg kell válnia, bár a miniszterhelyettesi rangot és kellékeit megtarthatja. (Saját értelmezése szerint azért szenvedett üldöztetést, mert Deák balos /Buda meg jobbos volt, nyilván/, ő meg "osztályidegen" /1986-ban, ugye, amikor pl. Medgyessy a pénzügyminiszter./) Tiltakozásul évekig csokornyakkendőt hord. (Rendszerváltóval van dolgunk tehát.) Sportdiplomáciai pályáján mindenesetre nincs törés a rendszerváltáskor. A diktatúra miniszterhelyetteséből pedig hamarosan a demokrácia svájci nagykövete lesz.