Hát ez gyors volt. Az Alkotmány 2. paragrafusában egyelőre még az van, hogy Magyarország "jogállam". Nekem egyébként ezzel a németes fogalommal is bajom van, de erről talán máskor. Most jó az esély rá, hogy Magyarország jogállamból pillanatok alatt rendőrállam lesz.

Áder János EP-képviselő olyan javaslatot tett, hogy az előzetes letartóztatás  a mostani max. négy év (egyébként épp a szocialisták hosszabbították meg háromról) helyett tartson a jogerős ítélet meghozataláig, akármikor is van az. Ha felmentik, akkor bocsánat stb.

A jogászok minden irányból felhördültek. Még a végtelenül, izé, invenciózus, az összes rázós Fidesz-környéki ügyet a győzelem esélyével, izé, elvállaló dr. Futó Barbabás is meghökkent. Bizony, "ha a gyanúsított lényegében korlátlan ideig előzetes letartóztatásban tartható, akkor semmi sem ösztönzi a nyomozó és a vádhatóságot, illetve a bíróságot, hogy ésszerű időn belül lezárják az ügyet." Hozzátehetem: ha lezárják, nagyon-nagyon érdekeltek abban, hogy bűnösnek találják akár az ártatlant is. A 2006-os szezonban a rendőrségre bevitt jogos felháborodók szerény kártérítési tarifája 1 millió / 3 nap volt, kamatostul. Számoljunk mondjuk 5 évvel: évente néhány felmentés, és az államháztartásnak annyi.

És a javaslat nemcsak az Európai Emberjogi Egyezménnyel ütközik, amelyik ésszerű időn belüli tárgyalást ír elő, hanem az alkotmány 55. paragrafusával (szabadság, személyi biztonság) meg az ártatlanság vélelmével is. (Mi van akkor pl., ha az előzetes hossszabb, mint a kiszabott büntetés?) Hogy az angolszász-sznobizmust kerülendő a habeas corpusra ne is hivatkozzunk. (Guantánamo, ugye.)

Szóval őrület, agyrém, szadizmus, ótvar bunkóság, évszázadok nyugati jogfejlődésének tagadása, ösztönzés a korlátlan kibaszásra, hiszen az előzetes gyakorlatilag börtön.

És még csak nem is valamelyik fideszes főnöknek vagy mezei dühöncnek jutott eszébe, hanem a mégiscsak jogvégzett, ámde Brüsszelbe távolított, jó képességű, de (legalábbis idehaza) sokkal inkább a végrehajtásban, mint a kezdeményezésben brillírozó, csöndes dr. Ádernek. Kérdés, hogy mitől jut egyáltalán ilyen az eszébe. Miért fontos pont ez pont neki?

Szerény összeesküvés-elméletem: brüsszeli források szerint Olajos Péter, aki 2009-ig az MDF EP-képviselője volt, gyakorlatilag zökkenő nélkül folytatta működését mint Áder munkatársa. De azért mégiscsak presztízszuhanás. Minden oka megvan rá, hogy fújjon Dávidékra. A másik, és ezt akkor is mondom, ha egyedül maradok vele a magyar blogoszférában: Dávidék ellen a magyar gazdaság talpon maradása érdekében (itt a levezetés) legalábbis meg kell indítani a büntető eljárást, nem elég a puha polgári per, mert másképp nem lehet tisztára mosni az UD Zrt.-t. (Jah, a történet közemlékezetből módszeresen kitörölt kezdőpontján álló Stumpf István alkotmánybíró lett, btw mentelmi joggal.) A büntető eljárás borítékolható, a javasolt törvénymódosítás megszüntetné a bosszú korlátait.

Nincs olyan illúzióm, hogy a "külföld", az "európai közvélemény" bármilyen hatással lenne a magyar kormányzatra abban az esetben, ha a módosítást elfogadnák, és biztos vagyok benne, hogy erre is kitalálnak valami szijjártóizmust, és lesz olyan vidéki vagy pázmányos egyetemi tanár, aki megmondja, mért jó ez. De hát nncs mese, arra az országra, ahol politikai ellenfeleket bírói ítélet nélkül korlátlan időre fogságban tartanak, úgy néznek, mint egy világvégi diktatúrára, és mégiscsak snassz lenne , ha a hazámra néznének így.