Az előző kormányok ellen az volt az egyik érv a létező jobboldalon, hogy külpolitikailag alkalmatlanok, tutyimutyik, Nem Védik Meg Határozottan A Magyar Érdekeket. Göncz Kinga amatőr és apja lánya, Balázs Péterben van némi jóindulat, de puhány. Kemény kéz kell ide. Majd mi.

A kettős állampolgárság ideológiai ügy. Rendben. Én ugyan váltig tartom, hogy úgy, ahogyan a Fidesz elképzeli, illetve elhiteti magával, sok baj van és lesz vele, de ha nekik ilyen fontos, ám fussanak neki. Csak könyörgöm, nem bírtak volna várni pár hónapot? Muszáj volt most demonstrálni, hogy csakazértis? Ha még az a Csáky Pál is, aki a Fidesz tenyeréből eszik (de szépen fogalmaztam), megjegyzi, hogy “a magyar időzítés jobb is lehetett volna”, akkor talán jó volna felébredni. Ha menne.
Nemsokára választás lesz Szlovákiában, és se Fico, se a szlovák nemzetiségű demokratikus ellenzéke nem fogja kihagyni azt a ziccert, amit a kettős állampolgárságról egyoldalúan, Pozsonnyal való egyeztetés nélkül meghozott magyar törvény jelent. Egyáltalán, az ilyen egyoldalúságot nem tűri sem a nemzetközi jog, sem konkrétan az európai szabályozás, főleg nem etnikai kiválasztás alapján. Ezt Martonyi pontosan tudja, mikor még a kinevezése előtt Pozsonyba siet előre tüzet oltani, dehát nem lehet. Nem irigylem. Oszt mi van, ha nem vitatkozunk Ficóval? Fico fog ijedtében megváltozni, vagy az ottani  magyaroknak lesz jobb a kemény kéz varázsütésére? Megsúgom: ha az ellenzék kerül kormányra, ugyanúgy azt fogja mondani, hogy szlovák állampolgárokról ne hozzanak egyoldalúan magyar törvényt. Bár azzal, hogy Orbánék előzékenyen, időzítve kezébe adták Ficónak a magyar kártya egyik ászát, valamennyit sikerült csökkenteniük az ellenzéki győzelem valószínűségét.

Hogy ki ellen használják ki a ziccert? Nem az ez ügyben szkeptikus, magyar-szlovák pártot létrehozó Bugár, hanem pontosan a kettős állampolgárságot forszírozó, Fidesz-hű (de szépen fogalmaztam) Csáky és az MKP ellen. Amelyik a legújabb közvélemény-kutatás szerint már a mostani helyzetben sem jutna be a pozsonyi parlamentbe, ellentétben a Híddal. Mely utóbbi párttal Martonyi nem volt hajlandó találkozni a mostani vizit alkalmával.

Próbáltam mondani, hogy a Fidesz az ideológiai gőztől egyszerűen képtelen egy lépéssel előre gondolkodni, és azoknak árt, akiknek használni akar (végső soron saját magának is), de nem tudom, hány ilyen eset kell még, hogy a kemény kéz szerelmesei felébredjenek. A nemzetközi politika nem az ordító egérről szól, de nem is a cuki puli hangerejéről és magabiztosságáról. Mellesleg a belpolitika sem.

Update:
De ha nem Fico nyeri a választást, akkor is csak a vazallus MKP kiesése a nettó “hozam” a Fidesznek. Ha a fiúk az első nap képesek ekkora öngólt rúgni, mi lesz még?