Papp László Tamás kettősállampolgárság-ellenes publicisztikája, mint ilyenkor várható, megnyomta a furorgombot. Szerény véleményemet itt részleteztem annak idején.

PLT-vel ellentétben felhívnám a figyelmet Martonyiék óvatosságára: most már nagyon hangsúlyozzák az egyéni kérelmet. (Nem olyan biztos, hogy jó a Fidesznek egy harcos nacionalista tömeg.) És megpróbálták (elég gyengén) összhangba hozni az etnikai alapon megadott kettős állampolgárság európai szintű tilalmát (jó, bocsánat: nem javallatosságát) – amit az előző Orbán-kormány is tudomásul vett, magára nézve kötelezően – azzal a ténnyel, hogy mégiscsak etnikai alapon adnák meg az állampolgárságot. (Martonyi szerint "kulturális, nyelvi és identitásra utaló feltételeket kell teljesíteniük" – ez miben különbözik az etnikai hovatartozástól?). A sokat emlegetett román-moldovai párhuzam – nem először írom le a blogban – téves: a Román Köztársaság nem az elszakított etnikai románoknak adja meg a kettős állampolgárságot, hanem – etnikai szempontból kikeezdhetetlenül – azoknak az egyéneknek, akik vagy akiknek a felmenői a Román Királyság alattvalói voltak akkor, amikor Moldova területe még Romániához tartozott. Ilyen alapon hogy is volna ez nálunk?

Két egészen konkrét veszély azonban kimaradt PLT cikkéből.
1. A határon túli magyar pártok: etnikai pártok. Eddig az ottani parlamenti demokrácia részeként számoltak velük, vezetőikkel a viták nem voltak élesebbek, mint a többségi pártok egymás közötti vitái. A kérhető kettős állampolgárság bevezetésével azonban választás elé kerülnek a kisebbségi magyar politikai vezetők. Vagy magukat zárják ki a magyar állampolgárságból (ami, ugye, a nemzeti összetartozás ideológiája szerint nagyon is járna nekik, abből a szemszögből nem lennének jó magyarok, ha nem vállalnák), vagy beszereznének maguknak egy irdatlan hendikepet az ottani politikai életben, ami az általuk képviselt kisebbségi magyarokra ütne visssza. Elképzelem a vitát a pozsonyi Nemzeti Tanácsban: "Nem tetszik az oktatási törvényjavaslat Pan Kovácsnak? Persze, hogy nem, hiszen magyar állampolgár, a hülye is tudja.  (Derültség a teremben,) Ha nem tetszik, húzzon át Salgótarjánba., ott szolgálja a saját kormányát."  Az egy képviselővel kevesebb. És ne tessék azt hinni, hogy csak a Fico-Slota-féle "rossz" csapat gondolkozik így. (Ha jól veszem észre, Semjén irányítja a nemzetpolitikát, Martonyi pedig majd kezeli a " szomszédságpolitikai lecsapódásokat". De jó lesz.)
2. Már a 2004-es népszavazás idején felvetették a Fidesz tisztábban látó vezetői (én Kövérre emlékszem), hogy vagy kettős állampolgárság, vagy autonómia. Azóta járják a kötéltáncot, mert hát az autonómia vagy területi, vagy semmilyen. A "kulturális" stb. autonómia egyszerűen egy felturbózott emberi jog. (Tanulmányozzuk Németh Zsolt "árnyalását"). Ha kettős állampolgárság van, akkor a Székelyföld autonómiájára keresztet lehet vetni, mert nincs állam, amelyik a saját területén belül hajlandó területi önkormányzatot adni egy másik állam polgárainak.

A Fidesz fut a pénze után, kénytelen a valóságba átvinni a 2004 óta hirdetett propagandamítoszt. (2004-ig pontosan tudta, hogy a kettős állampolgárság miért nem reális.) Meg lehet csinálni, de bonyodalmak, azok lesznek.