Bedobtak hozzánk egy szórólapot, az a címe, hogy "A Jobbik kormány első 10 intézkedése". (Így. helyesírási hibával, de hát mit várjon az ember olyan párttól, amit bölcsészek vezetnek?)

Ez egy tömör összefoglalás a Jobbik programjáról, és kellemes alkalom arra, hogy megkérdezzük, tkp. mi baja a Fidesznek a Jobbikkal. Helyesírási hibák maradnak.

Pontonként:
1. A politikusbűnözés felszámolása érdekében bevezetjük a zéró tolerancia törvényt, melynek részeként eltöröljük a mentelmi jogot.
Erről picit hosszabban. A Fidesz-fan kommentelők és újságírók sose mulasztják el lehordani a pillanatnyi kormánytöbbséget, hogy nem szavazta meg Dávid Ibolyáék kiadatását, sőt axiómának veszik, hogy Dávidék azáért törekszenek a parlamentbe, hogy mentelmi joguk legyen (ami marhaság, mert úgyis kiadnák őket). Na, először is ugyanez az oldal sosem mulasztja el megjegyezni, hogy a mentelmi jog célja a képviselői tevékenység zavartalan folytatása, különös tekintettel az ártatlanság vélelmére (pl. hogy az egyik oldal ne tudjon kicseszni a bűnüldöző szerveket is bevetve a másikkal). Szóval nem mulaszja el megjegyezni, amíg a saját oldaláról vagy szövetségeseiről van szó. Max. akkor illik kiadni, ha tettenérték az illetőt, ami Dávidék esetében nagyon nem történt meg. Szerény véleményem szerint az egész ügy úgy koncepciós eljárás, ahogy van, mozgatórugóiról bővebben itt, aminek egyik mellékterméke a politikai bosszú, magyarán itt a mentelmi jog értelmének és céljának a semmibevétele és megyalázása folyik. Akkor meg ne tessék fideszes oldalról a Jobbiknak felvilágosító leckéket adni a mentelmi jog értelméről.

2. Adó- és járulékcsökkentést hajtunk végre, mellyel munkahelyeket mentünk meg, és újakat teremtünk.
Ez a Fidesz standard és központi ígérete a 2006-os kampány óta, most kezdenek visszatáncolni tőle, amikor már körmükre égne a beváltás (bocs a képzavarért).

3. A devizahiteleseket megmentjük a kilakoltatásától a hiteleik támogatott forintosításával, amelynek költségét bankadó formájában a bankokra terheljük.
A Fidesz ennél még egy fokkal piacgazdaság-ellenesebb megoldást ígér, a moratórium fenntartását, Orbán mondta tegnap.

4. Az energiaszektor nemzeti tulajdonba végelével csökkentjük a lakosságot terhelő közüzemi díjakat.
"Pécs a remény városa" by OV, víz után jön a gáz meg a villany, és eljön  a magyar szabadság, by Szijjártó..

5. A hazai vállalkozások terheinek mérsékelése, valamint az egyenlő és tisztességes verseny céljából megadóztatjuk a multinacionális vállalatokat.
Avagy fideszül: nem üldözzük el őket, mert kell a know-how, de "újratárgyaljuk" a feltételeket. Esetleg "szépen kérjük, adja vissza"
.
6. Az egykori MSZMP csúcsvezetőinek luxusnyugdíját visszanyessük több százezer forintról minimálnyugdíjra, és az így megtakarított pénzt szétosztjuk a többi nyugdíjas között. 
Ez tudtommal nem szerepel a Fidesz terveiben, pedig a szándék teljesen OK, legfeljebb nem ilyen irreális változatban. Az MSZMP még élő nyugdíjas "csúcsvezetőinek" száma a lehető legnagylelkűbben is csak néhány száz, ez pár tíz, esetleg százmilliót jelentene havonta, azaz minden nyugdíjas kapnak mondjuk egy ötvenessel többet. De a gesztus helyénvaló. Így lehet kis veszteséggel és látványosan antikommunistának lenni. Lengyelországban a Fidesznél kilométerekkel normálisabb libkonz kormánypárt be is vezetett hasonlót.

7. A munkakerülés visszaszorítása érdekében a szociális jellegű segélyeket közmunkához kötjük, és szociális kártyán fogjuk kifizetni.
Gyakorlatilag minden párt ezt mondja.

8. A földtörvényt is úgy módosítjuk, hogy megakadályozzuk a magyar föld külföldi kézbe kerülését.
Orbán: "Ha a Fidesz alakít kormányt, a külföldiek itt soha termőföldet nem fognak vásárolni, akárhogy is döntsenek Brüsszelben" (Hajdúböszörmény, Alföld, március 31.)

9. A közbiztonság megerősítése céljából a rendőrség megerősíttése mellett felállítjuk a csendőrséget is.
Hát ja, az egyik botránykő. De hát mit lehet várni egy olyan párttól, amit bölcsészek vezetnek joghézagvadász jogászok segédletével? De
a) "felállítjuk", nem "visszaállítjuk". A csendőrség (a rendőrség mellett) háborítatlanul működik latin-európai országokban.
b) amit Kőszeg Ferenc szokott mondani, és amit a hökös történészpalánták nem tudnak, mert csodás tanáraik nem tanították meg nekik: Magyarországon a rendőrség (központosított katonai jellegű rendfenntartó szevezet) a csendőrség folytonos utóda, míg a rendőrség (közigazgatási, városi-polgári szervezet) nyomtalanul eltűnt, tkp. a rendőrséget kéne felállítani (visszaállítani,
c) amikor a két vh. között eléggé lezüllött (folytathatatlan) és 44-ben történelmileg végképp kompromittálódott csendőrséget 98-től a Fideszhez közel álló történész mosdatta, és a koalíciós partner politikusa rehabilitálta látványosan, a Fideszhez húzó sajtó nem hogy tiltakozott volna, de tapsolt,
d) valami változásra mégiscsak szükség van a vidéki rendfenntartásban, ahogy a csendőrséget is annak idején a kibírhatatlan betyárbűnözésre válaszul hívták életre, gyakorlatilag mint akciócsoportot vagy elitalakulatot előbb az "önkényuralom" idején, majd 1881-ben (és közben működött a nem éppen kesztyűs kezéről ismert, de igen hatékony Ráday Gedeon). (Megjegyzem a városi rendfenntartásban is kéne változás, mert Gergényi fő bűne a drasztikus leépítés volt.) Mért ne lehetne radikálisan új megoldás a radikálisan megváltozott helyzetre?

10. Az elszakított nemzetrészeken élő magyarok számára törvényben biztosítjuk a magyar állampolgárságot.
Kifogás, fenntartás? Most már egyik pártnak sincs, csak az önök odaadó bloggerének, de hát ha valaki arról próbál beszélni, hogy a magyar nemzeti törekvéseket nem úgy kellene érvényesíteni, mintha légüres geopolitikai térben élnénk, akkor az minimum nemzetáruló, gerinctelen takony és ilyen-olyan fóbiás.