Mint a karikacsapás: a mandiner.hu-n valaki "ráakad" egy levélre, amit 2003 karácsonyán küldtek egy fideszes képviselőnek, és amiből kiderül, hogy Morvai Krisztina mint külső, független ráadásul fideszes szakértő (ami akkor volt) fölkerekítve egymilliót kapott egy kormányhivataltól egy konkrét feladatra (nem ő kapta a legtöbbet, még erre az apró részletre is figyeltek a kormányhivatalban). Ez történik hétfő reggel. Hétfő délben az index.hu átveszi a hírt, és "meglepődik" rajta. Hétfő este a Nézőpont Intézet vezető elemzője már tudományosan megállapítja, hogy "lebénult a Jobbik kommunikációja" Morvai ügyétől, és a hírt ekkor már "az index.hu közölte'".

Namost az a levél már hat és egynegyed éve megvolt a mostani kampányfinis előtt. Ha valami meglepő, inkább az, hogy összesen ennyire sikerült ráakadni. Különben csak az lepődik meg rajta, aki mindent elfelejtett M. K. előéletéről. És a Jobbik kommunikációja nem lebénult, hanem rá se bagózott. Ők ugyanis tisztában vannak M. K. előéletével, sőt még azzal a származási "folttal" is, amit a mostanában az úriemberség netovábbjának kikiáltott Csurka hoz fel a Fidesz védelmében a Jobbik ellen. (Sok ilyen barátot és védelmezőt kívánok a Fidesznek.)
""
Igen, Morvai mint a családon belüli erőszak szakértője benne volt abban az elég tág és nem feltétlenül pártosan a kormánynak elkötelezett körben, amelyiknek a Medgyessy-kormánytól is lepottyant egy-egy millió körüli összeg (ebben a világban ez földimogyoró) valamilyen szakértésért. Aki azt hiszi, hogy az előző Orbán-kormányban nem volt és a következő alatt nem lesz ilyen, az hülye. (Azzal a különbséggel, hogy politikailag jobban megszűrték és meg fogják szűrni a kedvezményezetteket.) Ennél minden bizonnyal sokkal nagyobb bevételt jelentett a CEDAW-beli tagság, ahová az Orbán-kormány jelölte, és ahol a Gyurcsány-kormány csak azért nem tartotta meg, mert a kínai, kubai, nem utolsósorban arab stb. jogvédő elvtársnők hatására megvilágosodott, és áttért az Izrael-ellenességre mint fő témára. Ami ugyan a világban nem a jobb-, hanem a baloldal eszméje, de a magyar külpolitika uralkodó irányával ellentétben van kb. 1989 óta, függetlenül attól, hogy "jobb-" vagy "baloldali"-e a kormány.

Aztán – emlékezzünk, ha van mivel – Morvai a genfi mandátuma vége felé nem ezzel vált híresemberré, hanem azzal, hogy szerencsétlen Mehmet Karcsikát kiszabadította az őt "elrabló" török édesapjától (enyhe iszlámellenes felhangok, ahhot képest, hogy Gáza). Apróság, hogy a gyerek és az apa imádták egymást, az anya viszont átverte a magyar médiát, és a gyereket – annak állítása szerint – verte ő is, meg a mostohaapa is. Merthogy családon belüli erőszak. A nagy médiarössel kísért diplomáciai akcióban elég komoly szerepe volt egy nem sokkal később milliárdos áfacsalással meggyanúsított jótékonynak, akinek a nemzetbiztonsághoz fűződő kapcsolatát csak addig feszegették, amíg Szilvásyn (és később Laborcon) lehetett ütni vele.

Érdekes módon a Morvai-Földesi kapcsolat senkinek nem tűnt fel az ún. jobboldalon, pedig ott volt szemkibökésileg, meg semmi egyéb, beleértve a 2003-as, roppant összegű kormánymegbizatást és a "baloldali" szimpátiát a nemzetközi fórumon,  amíg Morvai jól jött harapós ragadozóként a "Gyurcsány parancsára a rendőrség belelőtt a békésen tüntető tömegbe" c. összeesküvés-elmélet igazolására.

Ami meg a fordulatot illeti: a kurucdolgozatban bátorkodtam jelezni,éppen Morvai példáján, hogy a posztmodern (per def balos) feminizmus stb. tökéletesen megfér az ősi komondoros hagyományokkal. Nincs itt semmi összeesküvés, a Jobbik is szerves fejlemény.