Azt mondja tehát Pokorni:  "Mindenkinek meg kell értenie, hogy ha kormányra kerülünk, nincs több lopás. Annak, aki először belenyúl a kasszába, le lesz vágva a keze".

Először is, a naivak kedvéért egy kis háttérinfó: ez nem Pokorni agyából pattant ki. Ott, ahol egy óvatlanul elpöttyentett gondolatkísérlet vagy a BKV-val egy mondatban szereplés után kiváló jelöltek egyik pillanatról a másikra eltűnnek a listáról, nincs egyéni rögtönzés, sőt egyéni gondolkodás sincs. Vagy hasonlítsuk össze Járai 2007-es kőkeménységét (pl.) ezzel.

Az  a formula, hogy akit a Fidesz-kormányzás idején "először" (így) korrupción kapnak, azonnal ki lesz rúgva, természetesen magától Orbántól származik, és néhány napja már kering belső emberei,  valamint azok első- és másodfokú ismerősei körében. Ami elég széles kör. Hogy nem maga Orbán vagy a zord Kövér mondta ki, mondjuk március  15-én, hanem a Fidesz-maghoz nem tartozó, viszont minden korrupciós árnyéktól mentes Pokorni két nappal később, az már önmagában is sokat elmond az ígéret jelentésárnyalatairól, úgymint:

1.  Orbán azért tisztában van az emberi természettel, különös tekintettel Lord Acton örökérvényű mondására: A hatalom romlottá tesz, az abszolút hatalom abszolúte romlottá tesz. (A "power corrupts" szerkezetet "a hatalom korrumpál"-nak szokták fordítani, de a magyar "korrumpál" ige szűkebb jelentésű az angol "corrupt"-nál. Persze így is klappol a mondás.) Az emberi természet ismeretében lehetetlen, hogy a Fidesz kormányzati túlhatalma idején a beszippantott tömegből valaki ne kapjon kedvet a korrupcióra.

2. Az "először" szó arra utal, hogy nem azzal számolnak, hogy nem lesz ilyen eset, hanem azzal, hogy lesz, és akkor példát fognak statuálni.

3. Ennek megfelelően Pokorni nem is egyszerűen azzal kezdte a mondatot, hogy "Ha kormányra kerülünk…", mert az egyszerű ígéret lenne. Úgy lehetne érteni, hogy a szoclibre vonatkozik (ők lopnak, ha mi jövünk, akkor ez értelem szerint megszűnik). Hanem hogy "mindenkinek meg kell értenie". Ergó van, aki a kormányváltás után sem értené. A mindenkibe tehát a Fidesz is beletartozik.

4. Itt viszont nem kell túl nagy kajánság ahhoz, hogyúgy értsük, ahogy elhangzott: a "nem lesz több lopás" a Fideszre is érvényes. (Márhogy nem lesz több lopás az eddigieken túl.)

5. Az, hogy a formulát Orbán találta ki, de nem ő mondja, arra mutat: tisztában van vele, hogy támadható. Attól, hogy a Fidesz összefonódó jogászi, média- és (mondjuk úgy finoman) adatgyűjtő gépezete a szoclib kormányzás évei alatt sikeresen sterilizálta a Fidesz és ezen belül Orbán legszűkebb köre(i) korrupciós ügyeit (amiben persze segített a rettentő méretű kormányoldali korrupció), ezek az ügyek még léteznek. Orbán most már annyira tiszta (főleg  saját hívei előtt), hogy hitelesen levezényelhet egy Fideszen belüli antikorrupciós kampányt, ha szükség lesz rá. De nem saját maga lép elő ezzel a mindenképpen támogatható elvvel, mert – ha van benne elemi tisztesség, és miért ne feltételeznénk, hogy van – akkor emlékszik rá, hogy a pusztában bolyongás éveiben és a négyéves kormányzás alatt a Fidesznek és ezen belül közvetlen környezetének szép számmal voltak nemtiszta ügyei. És ez – az Acton-szabály ismeretében – nyugodtan extrapolálható egy tovább tartó és erősebb kormányzati hatalomra, népesebb és a nagy létszáma miatt alig ellenőrizhető gárdával.

6. A Gyurcsány-szindróma: bocsássátok meg, sőt észre se vegyétek saját (nektek: apró) bűneimet és kudarcaimat, mert a Másik sokkal rosszabb, és ha Én nem lennék, a Másik elszabadulna.
Láttuk, hogy ez hová vezet.