Nagyon jó az összefoglaló a Hírszerzőn, és más közleményekkel együtt tökéletesen rávilágít a szocik öngyilkos butaságára, de azért nem bírom ki, hogy kb. 226-odszor szóba ne hozzam azt, ami mindig kimarad.

A nemzetbiztonságot Tóth András felügyelte Medgyessy és az első Gyurcsány-kormány alatt. Tóth András már 90 előtt az MSZMP belügyi vonalának szürke eminenciása volt. Gyurcsány 2006 májusában kirúgta Tóth Andrást, és legbelsőbb bizalmasára, Szilvásyra bízta a nemzetbiztonságot. (Tóth András azonban frakciótag marad a ciklusban. Gyurcsány egyben elvette a belügyet a 2004-ben valamilyen lobbi által visszakönyörgött Lamperth Mónikától, és egy pécsi jóemberére bízta.)  Nem sokkal ezután hangzott el az őszödi beszéd.

Ha erőtlenül és halványan is, a második Gyurcsány-kormány alatt történtek kísérletek az állambiztonsági lobbi láthatóvá tételére (Kenedi-bizottság).  Ezek a kísérletek elhaltak (Gyurcsány és Szilvásy bukásától nyilván nem függetlenül), a szocik nem fogják fel, hogy az ügy kinyírásával magukat is kinyírják, a titkosszolgálat pedig összedobott egy olyan jelentést, ami szerint a frakciónak semmi köze a lehallgatáshoz és nyilvánosságra hozatalhoz. Gyurcsány állítólag annyit tud, hogy elárulták, de nem tudja, hogy kicsoda. (Amúgy 2007-ben még arra célzott, hogy tudja.) Sziliből a primér sértettség beszél. A szoci derékhad nem érti az egészet, de feltételezi mint számára leghihetőbb verziót, hogy Gyurcsány szivárogtatta ki, ami a cikk elemzése szerint is hülyeség. A Fidesz csöndben mosolyog (ha Gyurcsány szivárogtatta volna ki, már rég bedobták volna, persze ez nem zárja ki, hogy később "bebizonyítják", szintén titkosszolgálati támogatással). Szóval nekik nem áll össze a kép. Szabad, hogy nekem összeálljon?