Előzmény 2007-ből.

Most itt  a folytatás:

szeretnének létrehozni egy új múzeumi negyedet a Nyugatinál. Tizenöt éves távlatban gondolkodnak, az új negyedet viszont, noha megaprojektről van szó, már az első ciklusban szeretnék elindítani. Ha kell, magántőke bevonásával. Tervek vannak, költségvetése természetesen még nincs a megálmodott új múzeumi negyednek. Az elképzelések szerint itt lehetne elhelyezni például a Néprajzi Múzeumot, illetve Tarlós programja számol a Modern Magyar Művészetek Múzeumával is.

Hát az nagyon szép, ha múzeumi negyedet akarnak, csak hát Budapesten már vannak fontos múzeumok a város különböző pontjain, parádés épületekben, és nem csordulnak túl. Tehát ha mondjuk a bécsi Museumsquartiert óhajtanák Budapesten kicsiben, akkor legalább egyet-kettőt azért ide kellene költöztetni a Szépművészeti, a Nemzeti Galéria, a Műcsarnok, a Ludwig és mondjuk az Iparművészeti Múzeum közül, vagy ha nem, hanem párhuzamosan hoznak létre ugyanilyen profilú intézményeket a csicsa kedvéért, akkor ezek funkciójukat vesztik. Itt vetődik fel az a kérdés, hogy miből is akarnák létrehozni a Modern Magyar Művészetek Múzeumát (illetve mi lenne a magyar Musée d'Orsay-ben vagy Beaubourg-ban), amikor a modern magyar művészet remekei elég szépen össze vannak gyűjtve máshol, a budavári Palotától Debrecenig és Pécsig. Viszont egyáltalán nem biztos, hogy francia vagy nemzetközi mennyiségű és minőségű műtárggyal lehetne megtölteni egy új megalo-múzeumnegyedet. Maradna az eddigi konkrét elképzelések szerint a Néprajzi Múzeum (ennek kiköltöztetését és kancelláriahivatallá alakítását már az Orbán-kormány tervezte), és fel is lehetne neki építeni egy új helyet. Nagyon klassz, de akkor mi is volt a baj a szétszórt és toldott-foldott minisztériumok összeköltöztetésének racionalitásával?

A koronát ez teszi fel:

Lapunk kérdésére Tarlós megerősítette: valóban illik a koncepcióhoz egy Európa Ház is, ez is a múzeumi negyedhez tartozna. –Az Európa Házban az európai vagy legalábbis az uniós nemzetek létrehozhatnának egy-egy kis saját kulturális-turisztikai-gasztronómiai centrumot egy helyen, kiállítóteremmel, zeneteremmel, vendéglővel, információs központtal. Ez Finta József ötlete volt, s ezzel kiegészült a politikai program. Természetes tehát, hogy az Európa Ház a neves építész tervei alapján jönne létre, az egyébként törvényesen kötelező pályázatok kiírása mellett – mondta a frakcióvezető.

Finta, ugye, a Kádár-korszak hivatalos modernje  volt, a fantáziátlanság csúcsa, a rendszerváltás óta pedig neki köszönhetjük a Zsarupalotát és a Westendet. Természetesen Orbán, izé, holdudvarában kötött ki, szegény üldözött. Támad egy ötlete. Eszerint az uniós nemzetek létrehozhatnák a maguk kis kulturális központját (mintha nem lenne Francia Intézet, Goethe Intézet, Cervantes Intézet, Lengyel Intézet, British Council, Cseh és Szlovák Központ), ahol vendéglő is lenne (Finta és Tarlós szerint Budapesten nyilván nincs elég etnikai vendéglő, logikus, hogy a vendéglősök helyett az illető ország külügyének kellene plusz egyet alapítania). Az ötlet sitty-sutty egy "politikai program" része lesz, Majd a Finta ötlete alapján kiírt törvényesen kötelező pályázatot (a kiírás "mellett") Finta nyeri meg – jelenti be már most Tarlós.

Jól van.