Azt mondja Navracsics:

lehet, hogy voltak 2006-ban olyan vállalásaik, ígéreteik, amelyek, ha kormányra kerültek volna, nem teljesültek volna. "De akkor mi 2006 tavaszán úgy gondoltuk, hogy a vállalások megvalósíthatóak, és most is úgy gondoljuk, hogy amit mondunk, megvalósítható"

Emlékeztetőül: Magyarország GDP-je 2005-ben 22 billió forint volt. A januárban a Pénzügyminisztérium által bejelentett "végleges", kozmetikázott, ezer apró trükkel szépített államháztartási hiány a GDP 6%-a (1,3 billió forint), az egyelőre még levonható nyugdíjkorrekció nélkül kb. 7,5% (1,6 billió).  És hogy ne fideszes forrást mondjak, Sólyom a tanú rá, hogy az ellenzékhez közel álló vagy független, de szavahihető közgazdászok tudták, hogy a hiány ennél is nagyobb.

Ehhez képest az Index akkori összesítése szerint  a Fidesz 2006-os választási ígéreteinek költségvonzata csaknem 4 billió forint volt, azaz a 2005-ös GDP 17-18%-ával terhelte volna meg az akkor is a csőd szélén álló államháztartást. Négy évre elosztva és olyan dinamikus növekedéssel számolva, amilyen aztán a sikerországokban sem lett, Magyarországon meg eleve nem lett volna, még mindig borzadály.

Én természetesen biztos vagyok benne, hogy Navracsics és az a többes szám első személy, amelyikről beszél, mindig igazat mond. Hiszen ő mondja. De  ha úgy gondolták, hogy "ezek a vállalások, ígéretek megvalósíthatóak", akkor nagyon rosszul gondolták. Persze biztos vagyok benne, hogy azóta sokat javultak, erre egy csomó bizonyíték van, úgymint:

meg például ez a nyilatkozat is.