Nagyon nem tetszik az MDF és a Retkes-féle SZDSZ liezonja, de vannak sejtéseim, hogy miért kényszer az MDF-nek. (Kopogtatócédulák.) Egyelőre annyi a biztos, hogy a budapesti névsorban viszonylag sok maradványszadis lesz mint MDF-jelölt, nagy név egy se. Ha majd vége lesz a kampánynak (jó lenne addig téli álmot aludni), talán majd csinálok egy listát az összes hóttuti infóról, amit a fideszes és az mszp-s befolyásoltságú sajtó – az elsöprő többség – bedobott az MDF-ről, Kuncze és Horn Gábor befutó helyétől, Fodor Gábor budapesti listavezetőségétől Debreczeni kampányának (mért csak annak?) gyurcsányi finanszírozásán át a Kapolyival való fúzióig. Közös vonás, hogy a bedobás pillanatától kezdve a média elsöprő, ellenérdekelt többsége ezeket tényként kezeli, és ha valamiről kiderül, hogy nincs úgy, azt úgy elfelejti, mintha sosem mondta volna. És hát sorra kiderül, hogy nincs úgy. De a masszív, felhőtlen dezinformáció mégiscsak formálja a valóságot.

Most nézzünk  egyetlen kicsi témát.

Lekapják Mesterházy Ernőt. Rendben, sötét alak, de a) van olyan, hogy ártatlanság vélelme, b) nem lehet szabadulni a gyanútól, hogy azért kapták le éppen most, mert őt tartják az MDF-kampány fő finanszírozójának. Kizárólag "a hírek szerint",  "forrásaink szerint", "úgy tudjuk" kezdetű hóttuti infók alapján.  (Ilyen gyorsan el tetszett felejteni a gyurcsányos és a kapolyis infót?) Egyetlen szó sem arról, hogy az SZDSZ, szintén a Népszabó  "információi szerint" tavaly vett föl 300 milliós kölcsönt egy 2008-ban összpártilag megszavazott törvény értelmében.  Sőt, most, három héttel később egy szintén "kiszivárgott hírek szerint" kezdetű mondatban ugyanez a 300 millió úgy kerül elő, hogy az SZDSZ ezzel fog hozzájárulni a kampányköltségekhez. Rejtélyesen egybeesik továbbá azzal a 300 millióval, amit az MDF kinyilvánítottan legálisan akar a kampányra költeni, és ami a lap szerint max. "pogácsára elég". Namost Mesterházy ennyit szintén legálisan kipengethetett volna, és többet is, ha olyan pártfinanszírozós kedvében van, és az SZDSZ megmentése volna a célja. Tudja valaki követni? Nehéz. A Népszabó biztosan nem tudja követni saját magát.

Mivel a szociknak elemi érdeke, hogy ne legyen konkurenciájuk a Fidesszel szemben, a szociközeli újság mint tényt állítja be a szoci feltevést. (Ami, nem véletlenül, egybeesik a Fidesz-propaganda egyik tűzben tartott vasával.) Figyeljünk:

Korábban beszámoltunk arról, hogy bizonyos híresztelések szerint Demszky Gábor főtanácsadója biztosítaná az SZDSZ „hozományát”. Vagyis: a szabad demokratáknak kellene állniuk a MDF-es kampány költségének jó részét.

"Bizonyos híresztelések szerint".  Függetlenül attól, hogy Somogyi kampányfőnök  leszögezte, hogy az MDF tartani fogja magát a törvényhez, sem az MSZP-s, sem a fideszes befolyásoltságú médiának nem jut eszébe szóba hozni, hogy ez törvénysértés.Nem véletlenül nem jut eszébe, ugyanis a nagy pártok kampánykiadásai sokszorosan  felülmúlják a törvényben engedélyezett mennyiséget. Reflexből törvényt sértenek, ismeretlen gazdasági tényezőknek szolgáltatják ki magukat (azaz a megválasztandó parlamentet), és még nekik van pofájuk a korrupció ellen pattogni. (Mellesleg a Bölcsek Tanácsa valahogy nem tért ki erre.) Kampányt a törvény szerint a párt a saját pénzéből vagy költségvetési forrásból finanszírozhat, saját pénze pedig a párttörvény szerint magánszemélytől vagy cégtől csak vagyoni hozzájárulás útján származhat. Azaz Mesterházy "az MDF kampányszámlájára" nem is utalhat át pénzt. Ezt a Népszabó ugyanúgy elfelejti, mint azt, hogy három hete ő maga írt az SZDSZ anyagi nyomoráról (azaz, implicite, Mesterházy "fukarságáról") És rá is csodálkozik (naná, hogy "egyik parlamenti forrásunk szerint" – mi van ebben, amit névvel nem lehetne vállalni?), hogy "Ernő puszira nem adott pénzt" az MDF-nek. Így, múlt időben. Ebből lesz a hangulatcsináló cím:

Mesterházyval elúszott a pénz az MDF-SZDSZ házasságra

Forrósodnak az MSZP  összedörzsölt kezei. Szerencsétlen nyomorult MDF, még az iparszerű törvénysértéshez is béna.

A következő lépés a Hírszerzőn is átvett  FH jelentésben van. A '"Független" "Hírügynökség" így ismerteti a Népszabadság-cikket:

A főpolgármester tanácsadója – a hírek szerint – jelentős összeggel támogatta a két párt kampányát.

A "bizonyos híresztelések szerint"-ből itt "a hírek szerint" lesz, a "támogatná"-ból "támogatta". A jövőre vonatkozó feltételezésből múlt idejű tény. Nem ragozom. Van rá egy szép magyar szó.

Annak, hogy az MDF-et fideszes és mszp-s oldalról is most nyírják minden eszközzel, érdekes módon ugyancsak a Népszabadságban találjuk meg legalább a közvetett magyarázatát, Tamás Ervin belső vezércikkében. Az eddig megingathatatlanul szocihű tótumfaktum, nyugalomba vonulása után, már megengedhet magának némi méltányosságot. Arról beszél, hogy a kopogtatócédulák gyűjtésekor dől el minden. A nagy pártok az idén már ebben a fázisban mindent megtesznek a kicsik irtására. Ha a maradvány-SZDSZ apparátusával, információs háttterével felerősített MDF átjut ezen az első akadályon, akkor a választáson begyűjtheti a "maximum nyolc százalék pragmatikus szavazót".  És "a politika fordítókorongján" sok minden történhet. De roppant túlerő érdekelt abban, hogy ne jusson túl, és a józan belátásnak nyoma se maradjon  a szavazás lehetséges indítékai között. Lehet röhögni.