A Jobbik választási programjában sajátosan keverednek

– a klasszikus, 1919-20-as kurzus,
– Kertmagyarország/minőségszocializmus,
– az 1939-es nyilas program.,
– a fullosan kifejlett Kádár-rendszer (amikor még központilag rend és egység volt, valamint virágzott a keleti piacra termelő mezőgazdaság és ipar),
– a védegyletes-LMP-s felhőtlen zöldbaloldali megszállottság,
– a Fidesz "Erős Magyarország" programja (2007. dec.) és a csatlakozó informális bölcsességek (pl. nyitás keletre) és
– a mindezeket átmetsző, ténynemismeretből fakadó nettó hülyeség
elemei.
Amiben intelligensebbek a Fidesznél: ők már az internet korában élnek, és az Enter megnyomásáig éppen hogy eljutó agg "konzervatív" professzorokkal ellentétben az IT-t is nyomatják, nemcsak az agrármisztikát.

Amennyire ennyi idő alatt végig lehet böngészni, semmiféle "szélsőséget" nem találtam benn, legalábbis olyasmit, amiről a "mérsékelt jobboldal" ne bizonyította volna be, hogy nem szélsőség. Ez nem visszahatás a Gurcsány-Bajnai-korszakra. Ez teljesen organikusan nőtt ki 20 év alatt a népi írók ideológiájának és a Horthy-kori vulgárnacionalizmusnak abból az elegyéből, amit a létező jobboldal saccra 90%-a jobboldaliságnak tart, a fennmaradó 10%-ból 9 pedig megbocsát, esetleg tisztel. A Jobbik mai bölcsészfejesei ilyen könyvekből és ilyen tanároktól tanultak történlmet már a rendszerváltás után. Erre még rárakódott egy posztmodern destruktív zöld-közvetlendemokrata réteg. Lásd bővebben onnan, hogy "Úgy képzelem ezt".  Így, együtt, katasztrófa az egész, de legalább szerves, büszke és magyar.

Kérdés, hogy a Fidesz ezzel mit tud szembeállítani, neki ugyanis a programja
– nincs,
– amit időnként programnak kineveznek, az a fentieket sokban lefedi, de kevésbé összefüggő és alig "mérsékeltebb", ráadásul messze nem olyan szexi.