Előzmény, háttér.

Egy ujjamon meg tudom számolni, hány jó politikai (vagy akármilyen) képességeket eláruló fiatal emelkedett az elmúlt 8 évben az első vonalba (naja, a másodikba, mert az első vonal egyszemélyes pont). Viszont arra mutatnak jelek, hogy a második-harmadik vonal, a túlélő gárda rosszabb szellemi állapotban van, mint 12 évvel ezelőtt, és a Fidesz-kormányzatnak az a rendkívül kellemetlen tulajdonsága, hogy a valóság elemi, látható tényeit és összefüggéseit is képes faarccal letagadni, most súlyosabb verzióban tér vissza.

Tegnap Orbán közölte, hogy a 2004-es népszavazás nemzeti akaratnyilvánítás volt, és ez őt kötelezi. Itt rögtön elkezdődik az, hogy "de többen szavaztak rá", csak hát ez nem nemzeti akarat. Az alkotmány és a törvény szerint a népszavazás akkor nyilvánít nemzeti akaratot (vö. népszuverenitás), ha a szavazásra jogosultak legalább negyede egyfélét mond. Ha nincs így, akkor a nemzet azt nyilvánítja ki, hogy nincs akarata a kérdésben.

A mai újságokban ismertetik a Semjén-Simicskó-Németh Zsolt trió mostani javaslatát, amelyik itt lakás nélkül, kérésre megadná a magyar állampolgárságot a külhoni állampolgárnak, "ha felmenője magyar  és tud magyarul", de úgy, hogy "etnikai megkülönböztetésről szó se lehet". Most nem tudom, hogy a blog olvasói kedvéért megmagyarázzam-e, hogy ez miért totál ellentmondás és elképesztő hülyeség, de sejtem, hogy szükség lesz rá.

Idézi a nol továbbá Németh Zsolt egy korábbi delirálását, miszerint: "Azt az anomáliát szeretnénk feloldani, amely szerint az állampolgársághoz magyarországi lakóhely kell. Ez egyébként teljesen idegen a nemzetközileg általános megoldástól". Miről beszél ez?

Itt vannak a világ állampolgársági törvényei. Nagy pdf, nem kell kinyitni, közvetítek. Csak az európai országokat kezdem mondani, hány év permanens tartózkodás a feltétel:

Albánia (ez nincs benne, ENSZ-forrásból): 5 év
Andorra: 25 év
Örményország: 3 év (és nincs kettős áp, pedig hát nagy a diaszpóra)
Ausztria: 10 év
Belarusz: 7 év
Belgium: 5 év
Bulgária: 5 év
Horvátország: 5 év (nincs káp)
Csehország: 5 év
Dánia: 7 év (és le kell mondani a másik állampolgárságról)
Észtország: 5 év
Finnország: 5 év
Franciaország: 5 év vagy (2 év + francia egyetemen szerzett diploma vagy Fr.o.-nak tett különéleges szolgálatok, egyedileg elbírálva.)
Németország: 8 év

Itt hagyom abba, más dolgom van. Ez a "nemzetközileg általános".

Most ezzel a valóságérzékeléssel és igazmondással fogják igazgatni a külkapcsolatainkat (és minden egyebet). Igazából nem tudom, hogy ezt a problémát milyen címkével jelöljem.