Eredeti poszt: 2009.06.28

Az Antagon jó és tisztességes blog, ha lenne blogrollom, rég benne volna. Eredetileg csak azért akartam belinkelni az utolsó posztot, mert jó példa a polipügyi szelektív látásra: a bloggernek csak annyi jön le az mti-kivonatból, hogy Somogyi Zoltánt kompromittálja, miszerint részt vett egy bizonyos, UD ZRT-ről folytatott beszélgetésen. Dehát Somogyi Zoltánról rég tudjuk, hogy Dávid Ibolya, illetve az MDF tanácsadója, az adat nyilvános. Viszont az antagonistának természetesen nem jut eszébe a kérdés, hogy
jó, de hogyhogy Almássy Kornélnak meg rendkívüli és meghatalmazott képviselője Giró-Szász András “Stumpféktól”, az MDF közeli halálát rendszeresen megjósló Századvég igazgatója, a HV rendszeres “elemző” (politikatudós) véleménymondója, akit semmiféle nyilvános adat szerint semmiféle kapcsolat nem fűz az MDF-hez, és akiről a múlt hétig azt se tudtuk, hogy Almássyhoz bármilyen formális és szoros politikai kapcsolat köti.

Erről a (szerintem ipari méretű manipuláció eredményeként berögzült) szelektív látásról szólt eme poszt két előzménye.

Csudaygé posztjában az a poén, hogy amikor A dolgok állása c. (A Wenders-munkával nem összetévesztendő) politikai-nagyvállalatos-bűnügyi-újságírós filmet nézi, kiderül, hogy ott ül a nézőtéren Somogyi Zoltán is egy baráti társaságban, újságírókkal, szerkesztőkkel. Hát, hihetetlen egybeesés, tényleg.

Nekem viszont azonnal bekattant egy másik illusztris mozibarát kompánia, amelyik A mások élete c. filmet nézte meg 2007 márciusában. Be is linkeltem egy posztba az UD-ügy hajnalán, 1. update, de a poén, úgy látszik, azóta se jött be senkinek. A mások élete gyk. egy Stasi-ügynök lelkiéletéről szól. A társaság: Csányi Sándor (OTP), Pintér Sándor, Hernádi Zolt (MOL, az UD ZRT-t foglalkoztató, az OTP-vel összefonódott másik magán-óriáscég), Pataki Ági (a kései Kádár-kor legendás topmodellje, filmproducer: Üvegtigris stb.) + feleségek, férjek.

Pintér Sándor (azonkívül, hogy az Orbán-kormány belügyminisztere volt) OTP-igazgatósági tag is, valamint saját cégén, a Civil Zrt-tn keresztül biztonsági főembere (legalábbis nem lehet kizárni, hogy ő hozta a képbe az UD Zrt-t), akinek ügyfélköre a Terror Házától az említett óriásvállalatokon át a Magyar Honvédségig és a Magyar Államkincstárig terjed. Nem mellesleg Gergényi “Sátán” Péter főnöke az olajügyek idején, majd üzlettársa, az “ezredesek klubján” keresztül pedig “Magyarország legjobban értesült embere” (mint Tarjányi Péter írja nélkülözhetetlen, Bodokynál mélyebbre ásó könyvében.)
De nem Pintérről akarok beszélni, csak megemlítettem, hogy egy kicsit másképp vannak a hatalmi viszonyok, mint ahogy a médiagőzhengerek nyomatják.

Ellenben amikor ezt a mozis epizódot még egyszer végiggondoltam, másodfokú megvilágosodásban részesültem. Politikai leszámolásról is szó van, persze. De nem csak. És talán nem is főleg. Gondoljuk meg: a Fidesz-kormány idején magas nemzetbiztonsági állásba emelt III/III-as tiszt (és szintén állambiztonsági iskolázottságú kollégája) által vezetett magáncég, amelyik rendszeres kapcsolatban van a Fidesz szakpolitikusaival, és egyszer-máskor politikai témájú megbízást is kap (nem kevesebbet, mint hogy nyomozzanak Laborcra), hiába totyog, hápog stb. úgy, mint egy kacsa, azaz egy pártnak dolgozó árnyék-titkosszolgálat,

ha kiderül, hogy egy pártnak dolgozó árnyék-titkosszolgálatnak rendelkezése volt az ország két legnagyobb, stratégiai, nemzetközileg is terjeszkedő magáncégének bizalmas adatai felett, akkor összedől a világ. Ennyi.

Ezért már csak az ország érdekében is, sajnos (ha már így alakult) gyökerestül kell kiirtani minden ilyen (egyébként nyilvánvaló) következtetést, 100%-osan el kell hallgatni ezt az egész szálat, esetleg dezinformációt elültetni, amit a neten vég nélkül szajkóznak, és ettől soknak tűnik, és végül, de főképpen: kriminalizálni kell minden súlyosabb szereplőt, aki ezt állítja vagy ennek a következtetésnek szállít bizonyítékot. Annál kevesebb, mint hogy a nyilvánvaló állítás: rágalom, nem elég cáfolatnak.
(Az csak a kellemes összekötése a hasznossal, hogy a/ közben leszámolunk azzal a miniszterrel, aki lehetővé tenné, hogy tisztázódjon, miért alakult így, ki akarta, hogy így alakuljon, b/ végleg kinyírjuk azt a politikai erőt a térfelünkön, amit eddig is minden erőnkkel nyírtunk, és aki a puszta létezésével is bosszant, mármint azzal, hogy eddig nem sikerül kinyírni. De nem ez a fő téma.)

Update: 2009. 09.24

Ahogy mondom: az UD Zrt. feljelentette Laborcot és Debreczenit. Csak azoknak, akik nem kísérik figyelemmel az ilyen ügyeket: az üzleti pozíciókat rontókkal és az újságírókkal szemben általában még politikai ügyekben is csak “puha”, polgári pereket indítanak. Ezt egyszerűbb megnyerni, meg jövedelmezőbb is. Most egyértelműen a kinyírás a cél. A Fidesz érdekeltségét jelzi, hogy az UD Zrt. jogi képviselője az a Futó Barnabás, aki egyszerre ügyvédje ősidők óta a Fidesznek és a “radikálisoknak” a cukorkás Giorgiótól Tomcatig, jellemzően olyan ügyekben, amikor agitprop indokból valamilyen problémamegoldó munkát kell elvégezni. Nem óhajtom ragozni, hogy az állambiztonsági, illetve pártérdekből indított büntetőpert minek nevezi a történeti szakirodalom.