Milyen lesz az új Orbán-kormány?

Nyolcvan nap alatt három holtbiztos füles.

1. Jún. 19. Először szakértők lesznek a kormányban, nem politikusok:

A lap egy más forrása szerint a kormányzati ciklust a Fidesz "romeltakarító" és "építő" szakaszra osztaná, az elsőben nem szerepeltetne a kulcstárcáknál népszerű fideszeseket, helyettük szaktekintélyeket, akadémikusokat kérnének fel kormányzati szerepre

.
2. Aug. 12. Semmilyen személyi kérdés nincs eldöntve, nagy a titkolózás, mert "Orbán válogat":

A titkolózás másik oka, hogy a Fidesz nem szeretne nagyon előre rohanni, nehogy öngólt rúgjon vagy egy-egy irányvonal melletti elköteleződésével valakit megsértsen. Az egyes területek felelősei egyelőre csak feladatokat kaptak, ezek nem jelentenek posztokat egy későbbi Fidesz-kormányban – mondta a párt egyik befolyásos önkormányzati vezetője. Az egyik elnökségi tag ehhez annyit tett hozzá, hogy személyi kérdések azért sem dőltek el, mert ha kiderül, hogy valakinek az ambíciói nem válnak valóra, az biztosan kevesebb energiát öl majd a munkába

.
3. Aug. 28. Eldőltek a személyi kérdések, nagyjából kész a lista, sehol egy akadémikus, csupa politikus:

Varga Mihály kaphatja a pénzügyi, Martonyi János a külügyi, Matolcsy György a gazdasági, Pokorni Zoltán pedig az oktatási tárcát. A Belügyminisztériumot a lap szerint Pintér Sándor vezetheti és Navracsics Tibor lehet a kancelláriaminiszter 2010-ben. Lázár Jánost szánják a honvédelmi tárca élére. Kövér Lászlóval kapcsolatban úgy fogalmaz a Magyar Nemzet, hogy ő szinte bármilyen posztot megkaphat.

A három tuti tipp keresztül-kasul ellentmond egymásnak. A tanulság persze az, hogy nem szabad semmit elhinni, sőt híreket sem szabad olvasni, mert az ennélfogva időpocsékolás. A gyors változékonyságnak több oka lehet:

1. Orbánnak fogalma sincs, mit akar, egyszer erre hallgat, máskor amarra, és a kettő között elfelejti, mit akart két hete, de nagyon.
2. Orbán nagyon akar valamit, de a biztonság kedvéért hol ezt mond helyette, hol azt.
3. Az Orbánhoz közel álló köröknek fogalmuk sincs, mit akar Orbán, és hülyeségekkel etetik a Népszabadságon, az origón, esetleg a Magyar Nemzeten keresztül a nyilvánosságot .
4. Az Orbánhoz közel álló informátoroknak nagyon is van fogalmuk arról, mit akar Orbán, de nem akarnak balhét, és ezért inkább hülyeségekkel etetik stb.
5. A fent említett sajtóorgánumok közül 1, 2 vagy 3 síkhülye, de ez a nyilvánosságnak nem tűnik fel.

Amikor tehát a leendő Orbán-kormány politikájá saccoljuk meg, hatalmas hiba a nyilvánosságnak szánt nyilatkozatokból kiindulni. Biztos van bennük igaz mondat is, csak nem lehet tudni, hogy melyik. Nagyobb találataránnyal kecsegtet, ha a zártkörű közléseket tekintjük alapjak, gazdaságpolitikai kérdésekben elsősorban a khm, jókedvű színművészetis beszélgetést, amikor is Orbán megfeledkezett magáról, és őszinte szavak jöttek ki a száján. lett is belőle botrány meg ávósozás. Szóval igyekszünk komolyan venni őket valamelyik soron következő posztban.

Update

Az 5. pont biztosan vonatkozik a Magyar Nemzetre. De ez nem újdonság. Vajon mit követtek el valójában, ha ezt a tényt még a szuperzombi is fontosnak tartotta megemlíteni?