A Népszabadság közölte a Medián felmérését arról, hogy az emberek hogyan élik meg a mindeenapjaikat a válságban, igen érdekes. A sok közül csak három tény, a grafikonok kinagyítva itt láthatók.

1. A "Mit jelent Önnek a pénz" kérdésnél még  az adható válaszok között sem szerepel semmi olyan, ami arra több évezredes tapasztaltra utalna, hogy a pénz önmagában is jó dolog, és hogy nemcsak az "élet apró örömeinek élvezetére" adhat lehetőséget, hanem arra is, hogy saját hasznunkat a világ és a nemzet állapotának javításával kombináljuk (befektetések termelő és szolgáltató vállalkozásokba, adó helyett felajánlás oktatási és egyéb jótékonysági célra). Max. a 3 százalékot kapó "A másokkal való versengés eszköze" válaszból lehet arra következtetni, hogy a pénznek valami köze van a piachoz.

2. Az Istenben hívők (nem a gyakorló keresztények: az egyáltalán vallásosak, leszámítva a hivatalból ateista buddhistákat)  aránya 56%-on stagnál. Ez nagyjából az európai átlagnak felel meg, főleg ha leszámítjuk az illemből és vulgár-antikommunizmusból adott válaszokat.  (Európa nem egyszerűen szekuláris, hanem az uralkodó ateizmus felé tart.) Hogy ez jó dolog-e, az más kérdés (szerintem nem), mindenesetre rávilágít, hogy pl. a római katolikus egyház (sajnálom) mekkorát hazudik, amikor a 2000-es népszámlálásra hivatkozva 5,6 millió katolikus hívőről beszél. (Mellesleg: nem tudom, felvetette-e valaki, hogy a 2000-es népszámlálásnak a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdése alkotmányjogilag mennyire smirglis volt, és ennélfogva befolyásolt eredményhez vezetett. Amerikában tilos az ilyen kérdés, pedig ott aztán van vallásszabadság, és aránylag sokkal több a hívő.)

3. A válság hatására egy év alatt ugrásszerűen, 10%-kal megnőtt hazánkban azoknak az aránya, akik szerint  "a világot egy szűk csoport irányítja". Nem azér' a pénzér', de a mostani 41% sokkal nagyobb a nyilasok múltkori és jövőre várható szavazatarányánál. És borzasztóan ingerlő lehet ún. "nem szélsőséges polgári" politikusoknak, hogy rájátsszanak. Illetve már játszanak is, felismervén a helyzetet. Ja, és biztos van átfedés az ateista tömeg és a paranoiás tömeg között. Ennél kevés dolog rosszabb.