Előzmény.

Az összeesküvés-elmélet a politikusok szemszögéből nem az, amit ők maguk fabrikálnak.

Simicskó István orvosilag és jellemileg a Fidesz-KDNP legnormálisabb "nemzetbiztonsági szakpolitikusa" (jó, tudom, nem is "fideszes", de akkor tessék korrigálni a kedves Hírszerzőnek is), ezért tanulságos, amit a Budaházy-ügyben mond:

A nemzetbiztonsági bizottság fideszes elnöke szerint a nyomozás jelenlegi szakaszában rendőrségi ügy, ugyanakkor "felmerül a kérdés, hogy ha Budaházy Györgyöt most ilyen súlyos vádakkal tartóztatták le, hogy szerepelhetett korábban rendszeresen nyilvános rendezvényeken, miért engedte el a rendőrség mindig, amikor előállították".

Nos, a nyomozás jelenlegi szakaszában speciel nem rendőrségi, hanem ügyészségi ügy. Budaházy korábban azért szerepelhetett nyilvános gyűléseken, mert a korábban a rendőrségnek  nem álltak rendelkezésére azok az adatok, amelyek alapján most súlyos bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. (Nevezetesen: nem volt ügyészségi vádalku az egyik emberével.) És a berezeltetett rerndőrségnek a különben is bánatosan béna magyar jog szerint ki kellett engednie, illetve amikor a Kossuth téren szabad szemmel is látták, érthető okból nem mertek szétcsapni az őt védő tömegben.

Ha Simicskó, úgy is, mint a törvényhozás nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, az a felelős ember, akire bizonyos értelemben a biztonságunk van rábízva, rezzenetlen arccal bír ekkora angyali csacskaságokat mondani, annak nem biztos az az oka, hogy tudatosan hazudik. Sőt, valószínűleg nem. Hanem az, hogy a magyar politikai elitnek
a) egyöntetűen nincs alapfokú fogalma sem arról az alkotmányos rendszerről, amelyikben él,
b) egyöntetűen nem hajlandó tudomást venni az ebben a rendszerben vagy a rendszer ellenére működő tényleges hatalmi mechanizmusokról. (Merthogy Tóth Károlytól sem vennék használt autót.)

Na igen, most, amikor már a Fidesznek is érdeke, egyre gyorsul a hálózat felderítése. És ilyenkor Simicskó elfelejti a rendőrség és az ügyészség, a múlt és a jelen közötti különbséget, mert mégis kínos lenne azt mondani, hogy az ügyészség már régebben is megmozdulhatott volna.

Nem, nem gondolom, hogy azok a javadalmukat politikusként fölvevő emberek, akik a rendszert alapfokon nem ismerik, tudatos rosszaságból fabrikálnak vég nélküli összeesküvés- és provokációelméleteket a Másikról. Azt gondolom, hogy mivel övék a hatalom, saját maguknak kedvező magyarázatokat barkácsolnak a világról. Ezt hívják mítosznak, és ők ebben a mítoszban élnek a híveikkel együtt. Ők tehát azt nevezik összesküvés-elméletnek (hazugságnak, hülyeségnek stb.), ami elüt a mítoszuktól. A blogger meg nem él benne, szóval naná, hogy megkapja a magáét.