A poszt címe eredetileg az lett volna, hogy "Ami a kronológiából kimarad", de tegnap teljes virágjukban kibontakoztak az események, vagy pontosabban: amit eseményként helyeznek el a hírpiacon. A Hírszerző-cikk kérdőjeléből pont lett. A sztori kifeslett változatát az MTI hozta a legfőbb ügyész* leveléből idézgetve (az [origo] közleménye feltehetően pontosan adja vissza). És akármennyivel hosszabb és részletesebb, ebből is ugyanaz maradt ki. Összehasonlításul egy saját régi posztom arról, hogy az egész hogyan kezdődött. Ebből már látható, hogy mi lett sürgősen elfelejtve. "Stumpfék" lettek elfelejtve. (Amellett, hogy az UD Zrt.t egykori III/III-as tisztek vezetik. Az ő esetükben nem tiltakozik Cser-Palkovics, ők a politikamentes biztonsági üzletág  egyenjogú, minden gyanú felett álló résztvevői, sőt, a nyolcvanas évekbe visszanyúló szakmai múlt kifejezetten előnyt jelent.)

A legfőbb ügyész a feljelentő UD Zrt., illetve a Fidesz elbeszélését reprodukálja, és ez feltűnően kerüli Stumpf, illetve "Stumpfék" nevének még az említését is. A telefonbeszélgetés ismertetéséből ennyi maradt, az ügyészség  ezek szerint ennyiről "tud":

" Tóth azt mondta: egyesek azt szeretnék, ha 'Dávid Ibolyára keresnének terhelőket' mert 'meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet' és ebben az akkori alelnök Almássy Kornél 'van benne'."

Noha egy szál blognak ilyenekben semmi esélye komplett sajtógépezetekkel szemben, megpróbálkozom a memóriafrissítéssel. A telefonbeszélgetésnek ez a része pontosan így hangzott:

„Kerestelek, a Józsi találkozott a Tombor Andrással, és kaptam tőle egy munkát, ami elég érdekes, igazából megosztanám veled. A Tombor azt szeretné, ha dolgoznánk az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnénk rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve, és a Tombor azt mondja, hogy Stumpfék állnak mögötte, ők pénzelik a váltást. Meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet.”

Látható, hogy mit húzott át az informális cenzúra/médiamanipuláció fekete filctolla. A Csányi-vonal sulykolása, a másik két érintett szereplő (Tombor és Stumpf) kiretusálása az első pillanatban megkezdődött, így maradt mára annyi "ismeretes" (a Hírszerzőt idézem), hogy "az MDF elnöke egy titkos hangfelvételre hivatkozva az MDF elnökválasztásába való beavatkozással gyanúsította meg a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó UD Zrt.-t".

Mármost ahhoz képest, hogy ezek (mármint a fideszes-ud-s-ügyészségi verzió) szerint csak Csányi jó hírneve foroghat itt kockán, a bankár ez ügyben semmilyen jogi lépést nem tett. Az ügyészségen amiatt tett panaszt, ami ténylegesen sérelme volt (a cégadatokat őrző számítógépek lefoglalása). És nem Dávid Ibolyát jelentette fel személyes adatok kiadása vagy zsarolás miatt (erről később), hanem azt a társaságot, amelyik ténylegesen zsarolta (Bank Center-ügy).

Stumpf viszont bírósághoz fordult jó hírnevének megsértése miatt (miután első felháborodásában még "vérvádat" emlegetett, és tényleg, az ő hírneve itt elvileg sokkal súlyosabban csorbult volna, mint Csányié).  És ettől a pillanattól kezdve a fideszes stb. elbeszélés nem foglalkozott vele. Illetve már ekkor is a hírek legalján, mintegy zárójelben szerepelt a nagy csányizás közepett. A polgári per köztudomásúlag "gyenge" per, nem kíván olyan alapos bizonyítást, mint a büntető eljárás, és másodfokon borítékolható győzelmet ígér fideszes, illetve -közeli személyiségeknek, de februárban még így is elhalasztották a tárgyalást, ráadásul éppen Stumpf ügyvédjének** lépése nyomán, aki a keresetet kiterjesztette az MDF-re, majd májusban újból, ezúttal mert az MDF akart új tanúkat behozni. Figyel erre valaki, tud róla valaki? Természetesen nem. Az ügy láthatóan kívül van tartva a média látókörén. Nehogy megzavarja a hivatalos elbeszélést.

Érdekesség, hogy a Heti Válasz azonnal cáfolta a Fidesz-szálat,  azzal, hogy a) Tombor cége egyszer összetűzésbe került a "Mahir-birodalommal" (ilyen alapon én meg titokban a Fideszt finanszírozom, mert anyám gyászjelentését a Mahirnél adtam le, papírom is van róla), b) a HV "forrásai" szerint "Tombor több szűk körű üzleti rendezvényen bírálta Orbán Viktort. " Fenemód meggyőző. Érdemes volna egyszer valami kézzelfoghatót tudni arról, hogy a Fidesz üzleti, média- stb. hátterében milyen ellentétek vannak, de ezzel még Stumpf érintettsége nincs cáfolva. Az viszont tény, hogy kb. fél évvel az eset után Stumpf fb-tag lett abban a tanácsadó cégben, ahol a HV tulajdonosa igazgatósági tag. Túl nagy ellentétek itt nem lehetnek. Természetesen nem zárható ki, hogy "egyesek" valóban nem a Fidesz érdekében, hanem a Fidesz ellenében pénzelték volna Almássyt, illetve futtattak volna fel egy fidesszerű, de orbántalan pártot, de a feltevés elfogadását egy kicsit nehezíti, hogy a hangfelvétel szerint Tombor ugyanúgy az UD Zrt. emberét kereste meg, ahogy a Fidesz nemzetbiztonsági fejesei is az UD Zrt. embereivel folytattak kb. 200 (rendszeres kapcsolatnak az ügyészség szerint nem minősíthető),  telefonbeszélgetést, üzenetváltást.

A kifeslett változatban van még két pont, amin az érzékenyebb lelkűek nyilván elborzadnak, a Fidesz-drukkerek pedig vérbe boruló szemmel felháborodnak, a higgadt megfigyelőnek viszont valami nem stimmel. Az egyik:

Az MTI által idézett levél szerint az ügyészek állítják, a pártelnök arra kérte Csányit, hogy "ezt ő intézze el". Csányi ekkor azt mondta Dávid Ibolyának, hogy őt nem lehet zsarolni, Almássy nem tett semmit, ez a módszer nem elfogadható, de az üzenetet átadta Almássynak. Almássy Kornél nemet is mondott, erre a pártelnök közölte, hogy nyilvánosságra hozza a felvételt. Ez ellen Csányi tiltakozott, közölve, ehhez nem járul hozzá.

Túl az ügyészséget ez esetben nem érdeklő adatvédelmi aggályokon: a beszélgetésnél Dávid Ibolya és Csányi Sándor volt jelen.  Dávid kihallgatását még csak tervezik, Csányi tanúkénti kihallgatásáról nem tud a nyilvánosság, de ha titokban volt is ilyen, az "unus testis nullus testis" elvét nem lehet figyelmen kívül hagyni, főleg a peresíthető  "zsarolás" szó elhangzásakor. (És láttuk: ahol tényleg zsarolás volt, ott Csányi feljelentést is tett.) A kérdés tehát nyitva marad: honnan ismerte az ügyészség ilyen pontosan a jelenetet?

A másik:

a sajtótájékoztató másnapján Dávid Ibolya, Somogyi Zoltán, illetve Almássy Kornél képviseletében Giró-Szász András politológussal találkoztak. Ekkor Dávid Ibolya azt kérte Giró-Szásztól, hogy Almássy az MDF választmányi ülésén őt támogassa, lépjen vissza az elnökjelöltségtől, és az MDF Almássy Kornélt támogató képviselői két héten belül mondjanak le.

Namost Giró-Szász tagadhatatlanul "Stumpfék"-közeli, a Századvég Alapítvány igazgatója, míg Stumpf az elnöke.(Ismétlem, a Fidesz., hátország  belharcairól nem sokat tudni, de az egyik látható affér az volt, hogy Giró-Szászt 2007-ben a vonalasabban orbánista Nézőpont Intézet vezetője, Mráz Ágoston Sámuel váltotta a Hír Tv szakértőjeként. További "kegyvesztésről" nem értesültünk.) "Az MTI híradásából az nem derül ki, hogy Giró-Szász milyen szerepet játszott a történtekben." Hát azt a szerepet játszotta, hogy Almássy képviselője volt, ami azért érdekes, mert nem sokkal korábban az Indexen még szó sem volt arról, hogy Almássyt képviseli, hanem mint független, tárgyilagos szakértő szólaltatta meg Almássy érveit, azzal a megjegyzéssel, hogy "nemrég irányított MDF-kutatásokat". (Milyeneket, kinek a megrendelésére? Ha pár hét múlva már képviselte Almássyt,  akkor talán csak nem hobbiból vagy tisztán tudományos érdeklődésből "irányított". A Századvég honlapján ilyen kutatás nem szerepel a letölthető tanulmányok között.)

A mostani ügyészségi fordulat értelmezésében talán segít a Heti Válasz már belinkelt cikkének egy kedves elszólása: "S bár kétségtelen, hogy az MDF elnökválasztási kampánya idején jelent meg olyan Századvég-felmérés, amely a párt népszerűségét két százalékra taksálta, összeesküvésre nem volt szükség"  A mondat két felének tartalma között a nyelvtani formával szemben nincs ellentét. Ha két százalékos egy párt népszerűsége, akkor nincs szükség összeesküvésre, még ironikus olvasatban is. A Századvég azok között a műhelyek között volt, amik folyamatosan az MDF halálát jósolták az EP-választásokig, Stumpf (nyilván az objetív tudományos kutatások eredményeit felhasználva) váteszien "öngyilkosságról" beszélt. Ámde kiderült, hogy mégse volt öngyilkosság, mégse 2 százalék. Életbe lépett a B-terv.

———————————————————————————————————

* Jah, amikor egy hónapja Kovács Tamás a mostani, indexes előközléshez hasonló kiszivárogtatás miatt belső vizsgálatot kezdeményezett, fogadtam rá, hogy két héten belül történik vele valami. Bejött.  Megjelentek a hírek a lemondásáról. Azóta se a lemondásról semmi, se a belső vizsgálatról. Kérdés, hogy még mi történt, és hogy ez miért is nem téma.

** Aki, ha nem csalódunk, azonos azzal a Szalay Péterrel, aki az MSZMP képviseletében vett részt a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásain.