Kóczián Péter megindokolja, hogy miért jó, ha a Jobbik bekerül a parlamentbe, de két indoka mellől (megmutatja a valóságos támogatottságot, és a többi pártot a nagyobb részvétel ösztönzésére kényszeríti) hiányzik a harmadik, éspedig szerintem a legfontosabb. A többpárti parlamentnek az lenne a dolga, hogy tükrözze a politikailag aktív népesség nézetek és érdekek szerinti megoszlását. Attól, hogy a Jobbikot betiltják, vagy mindenféle – kudarcra ítélt eszközökkel – megpróbálják 5% alá nyomni a támogatottságát, Magyarországon még mindig létezik az a félmilliónyi szavazó, aki még akkor is egy nacionalista, baloldali és hang-antikommunista, rendpárti, erőkultuszos, rasszista/xenofób pártot támogatna, ha az nem adhat miniszterelnököt. (Hű, de szépen körbetipegtem az ny-szót.) Ezek a szavazók nem attól ilyenek, hogy van egy ilyen párt – ha nem lenne, olyan pártra szavaznának, amelyik másmilyennek nyilvánítja magát. Mitől jobb ez? Egyébként  a Samoobronától Slotáig mindenhol vannak hasonlók a környéken. Miért éppen Magyarországon ne lennének?

Az, hogy ilyen párt most nincs a magyar parlamentben, ugyanúgy tettleges hazugság, mint az, hogy a 0-hoz képest bőven statisztikai hibahatáron belül lévő KDNP-nek meg kb. 6%-os támogatottságnak megfelelő frakciója van. (Mellesleg a mostani KDNP-hez hasonló, antiliberális, antikapitalista, egyházfüggő kereszténydemokrata párt sehol máshol nincs, ellentétben a nacionalista stb. pártokkal.)

Szóval ha a Jobbik bekerülne, egy kicsit közelebb kerülnénk az igazsághoz.

Találós kérdés: az úgymond szélsőséges Jobbik jelszavai közül melyiket nem vállalhatná a Fidesz? A népszavazási szavazócédulát utánzó szórólapjukról másolom:

Rendet, csendőrséget!
Börtönbe Gyurcsányékkal!
Adózzanak a multik! [+ bankok,  a kkv helyett)
Nemzetek Európáját!
+ (hátoldal)
"Az idegen (sic) földvásárlókat ellehetetlenítő földtörvény szülessen", és "a nemzetstratégiai ágazatok (egészségügy, energia, közlekedés) kerüljenek állami tulajdonba".

Szóval ha ez a szélsőségesnek minősített (de szerintem – legalábbis a föld feletti – programjával a hazai fősodorba simán beleillő) párt bekerülne, akkor a Fidesz esetleg feljöhetne alfából, és némi agytevékenységgel kísérve elkezdhetné meghatározni, hogy ő mitől nem ilyen. Mitől az az Európai Néppártba illeszkedő, mérsékelt, "polgári" jobbközép párt, aminek mondja magát.

Nem biztos, hogy képes rá, de ha igen, az máris egy lépés lenne, kifelé a globálisnál sokkal régebben tartó magyar válságból.