"'Dohogás és levertség", "Pécs után feszültség az MSZP-frakcióban" – mint azt előre lehetett látni, az MSZP bepánikolt a pécsi zakó (blézer?) után, és most keresi az okokat. Tartásnak, intelligenciának kevés nyoma látható. (Nincs változás.) Mi lesz itt júniusban?

Idáig hitegették magukat a szocialisták  azzal, hogy Szili személyes varázsa (mind a 42% népszerűségi mutató) és az a reflex, hogy a nagy ember majd sok mindent elintéz fönt Pesten (mi a jó eget tudna elintézni?) plusz a párthovatartozás eltitkolásának az eleve kudarcra ítélt  kísérlete (hogy gondolhatták komolyan?) elég lesz ahhoz, hogy egy nála műveltebb, kellemesebb, helyben megszokottabb jelöltet az országos trend gyökeres megfordításával legyőzzön.

Mondjuk az is sokat elmond a magyar közéletről, hogy a legnépszerűbb szocialista politikus az a Szili Katalin, aki baloldali pártellenzék díszalakjaként (hogy most én is demagóg legyek, haccsakegykicsitléciléci) milliárdot érő szolgálati villája biztonságából okád tüzet időnként a nómenklatúrára is, meg a gazdagokra is, aki mint parlamenti elnök a gerinc legcsekélyebb jelét sem mutatja a parlament ostromzára idején, aki negligálja egy törvényes népszavazás kimenetelét, és beígéri a sátrazást a Tubesre (felteszem, kellemes nyári időszakot vett célba).

A fényességes elméjű Tóth Károly az előrehozott választást gondolja jónak, éspedig azért, mert akkor az önkormányzati választásokra összeszedhetné magát a pártja. (Láthatóan fogalma sincs arról, hogy milyenek lesznek az esélyek kiegyenlítésének" lehetőségei egy kétharmados Fidesz-győzelem esetén. Mindezt aznap, amikor a frakció megszavazza a Bajnai-csomagot.) De a tutit minden balkurucok mintapéldánya, a battonyai polgármester mondja ki: "a Fidesz baloldalibb, mint az MSZP".  Hát igen, hiába akarna visszatérni az MSZP balközépről a tulipiros baloldalra, ott már van egy nagy párt, amelyik ráadásul több okból is hatékonyabban műveli a baloldali demagógiát, mint Szili, Tóth, Karsai, Suchmann, Szanyi stb. valaha is tehetné.

Az MSZP-nek már nincs politikai létjogosultsága. Szili, Tóth stb. gondoskodtak róla, hogy ne legyen, és most bevégzik saját magukon azt, amit elkezdtek. Ez önmagában nem baj.