Az előrehozott választások után – akár meglesz a kétharmad, akár nem – a számlák rendezve lesznek. Nincs olyan kondenzátor, ami csak töltődik, töltődik, de nem sül ki.

Gyurcsány a maga sajátos otrombaságával (azt mondta valaki tavaly májusban, hogy már nem lehet jó lépése) elejtett egy megjegyzést az igazságszolgáltatás elfogultságáról. Abból a megfigyelésből kiindulva, hogy  a szocik ügyeit (Zuschlagot, nevezetesen) rendesen kivizsgálják (nagyon helyes!), de olyan ügyekben, amik valamiért tudhatóan vagy sejthetően kellemetlenek lehetnek a létező jobboldalnak, az ügyészség feltűnő következetességgel keresztbetesz. (Másnak másfelől vannak ilyen élményei, de ezekre a másokra senki rá nem bagózik.) Volt is felhördülés az OIT-től a Fideszen át Sólyomig. Hogy ilyet nem lehet, és tűrhetetlen. Csak hát van itt négy probléma:

1. A felhördülők egytől-egyig érintettek vagy érdekeltek voltak.
2. A hörgésekből tökéletesen hiányoztak a tényszerű cáfolatok, bizonyítékok, ellenpéldák stb. Az összes azon az érvelésen alapult, hogy "papíron az van, hogy az ilyesmi tilos, tehát nincs is, ha tehát valaki azt állítja, hogy a valóságban mégis van, az egy utolsó alkotmánytipró gazember".
3. Orbán a következőket mondta március 18-án:  "A Fidesz kormányra kerülése esetén, különösen a látványos és nagy bűncselekményeket ki fogja vizsgálni". Még csak nem is a kormány, amelyiknek törvény szerint csak a szakminiszteren keresztül van beleszólása a rendőrség munkájába, az ügyészségébe meg sehogy. Hanem "a Fidesz". Ez, hölgyeim, uraim, véres alkotmánytiprás. Amellett pontosan azt a vádat foglalja magában, amit Gyurcsánynak nem bocsátanak meg: hogy az ügyészség jelenleg politikai nyomás miatt nem teljesíti alkotmányos kötelezettségét. Ehhez képest sem Navracsics frakcióvezető nem förmedt rá felháborodott hangon, hogy  "szégyellje magát, pártelnök úr",sem Szíjjártó/Cser-Palkovicsnak nem jutott eszébe rögtön a Grósz-kormány és Szilbereki jenő, amikor az ügyészség még tényleg a párt ökle volt,  sem a Legfőbb Ügyészség nem kérte ki magának, arra hivatkozva, hogy "az ügyészség önálló hatalmi ág". Mintha így volna tökéletesen rendben. Jobb bizonyíték nem is kell a politikai befolyásoltságra. A baloldal és maradék médiája fényes intelligenciájára jellemző, hogy ezt a ziccert is kihagyták, mint minden mást. A bíróságokról annyit, hogy az eheti ÉS-ben nem valami veszett gyurcsányista és nem is a magamfajta léha blogger figyelmeztet a bírói függetlenség politikai veszélyeztetésére, hanem Dr. Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság (mostanáig) elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese. Ugyanő olyan higgadtan közli, hogy Sólyom hibák (és a dolog súlyánál fogva súlyos hibák) sorozatát követte el, hogy arra  a léha blogger sohasem volna képes. (Csak a pápa csalatkozhatatlan, de az osztrák-magyar bíborosok szerint még ő sem…)
4. A felhördülők úgy hörögnek, mintha az igazságszolgáltatást valami isteni törvény és a résztvevők tökéletessége miatt nem lehetne megzsugázni. Pedig dehogynem, mint azt az előző poszt kommentjeiben (14-22.)  emlegetett Berlusconi esete, vagy kedvenc lengyel párhuzamom mutatja. A linkre kattintani nem szeretők kedvéért:

Zbigniew Ziobro régi jobbkeze az elnök Lech Kaczyñskinak, máig kitűnően funkcionál. Miros³aw G. neves szívspecialistát, a kardiológiai klinika főigazgatóját bilincsbe verve viszik el a műtőből "kenőpénz" elfogadása és gyilkosság gyanúja miatt, mert meghalt az általa operált beteg. Az esti tévéhíradóban nemcsak a letartóztatás látható, hanem az is, hogy az aktusnál jelen lévő legfőbb ügyész odavágja a professzornak "Nem fog több embert megölni!" Amikor két hónap múltán a bíróság nem hajlandó meghosszabbítani a vizsgálati fogságot, Ziobrónak eszébe sem jut bocsánatot kérni, kijelenti, hogy a közvélemény, amely nyilván neki ad igazat, "bíróság a bíróság felett". Egyébként is bevezeti a kézi vezérlést az ügyészség munkájába, nem restelli felelősségre vonni azokat, akik nem elegendő eréllyel lépnek a többnyire vélt vagy legalábbis bizonyíthatatlan korrupciós ügyekben, és tervezi a büntető törvénykönyv módosítását, mely lehetővé tenné, hogy a felelőtlenül ítélkező bírák mentelmi jogát huszonnégy órán belül felfüggesszék és speciális bíróság elé állítsák, amelynek élén az általa kinevezett ügyész áll. Nem csoda, hogy az utóbbi esztendő a sűrű, látványos őrizetbe vételek éve volt, a puszta felsorolásra sincs itt helyünk – az egyik leghangosabb botrány az állítólag alaptalanul meggyanúsított Barbara Blida, volt baloldali építésügyi miniszter esete, aki máig tisztázatlan körülmények közt a fürdőszobában végez magával.

Stb.

(Mellesleg a Kaczynskiak PiS pártja volt az, amelyikkel a Fidesz a régióból a legjobb kapcsolatot tartotta fenn, noha a PiS nem is az Európai Néppárt tagja, hanem a Nemzetek Európája frakcióhoz tartozik.)

Egyszóval kirakatperek lesznek. Ami nem jelenti azt, hogy a most bukó garnitúrában nem követtek volna el számosan olyan dolgokat bőven, amikért közembert lesittelnének, és nem érdemelnék meg a felelősségre vonást, és nem indokolnák az MSZP, illetve az SZDSZ mint párt megsemmisülését. De a kutya mégiscsak ott van eltemetve, amit Gyurcsány piszkál: hogy ezzel párhuzamosan Orbán és körének disznóságai (Tokaj itt csak "kis színes") örökre sterilizálva maradnak. Az erkölcsi világrend még nagy vonalakban sem áll helyre. Annyira amorális szakmában, mint a magyar politika, az erkölcsi alapokra hivatkozó büntetőjogi számonkérés: a vérszomj kielégítése, semmi több.

A törlesztés egy szinttel lejjebb úgy fog lezajlani, hogy a végőkig elkurucosodott segédhadak bosszút állnak vélt és valódi megaláztatásaikért a szakmákban és a kultúrában. (A félreértések elkerülése végett megismétlem: a kuruc nem "paraszt", hanem "nemes": aktualizálva, a középosztályt önmagával behelyettesítő, jogait/kiváltságait egyszerre kitaláló és foggal-körömmel védelmező szak- és lélekértelmiségi.) Ezzel a megszállással az a bajom, hogy a kultúra az élet kellemessé tételének a gépezete, vagyis az élet, legalábbis, nekem kellemetlenebb lesz, nem tehetek róla. Bár lehet, hogy ellenhatást vált ki. Végül is a hetvenes-nyolcvanas években azért voltak jobb kulturális állapotok, mint most, mert tudni lehetett, mi az ellenség.

Végül a Berlusconi- és a Kaczynski-rezsim a média gyarmatosítására is példát adott. Természetesen ez sem fog elmaradni. De megint csak reménykedhetünk az ellenhatásban: a mélységesen lezüllött, lebutult, és/vagy cinikussá vált nemfideszes média pépjéből kiemelkedhetnek az ellenállás szigetei. A színvonal maga is ellenállás lesz.