Itt a link az előzeteshez, de be is másolom:

A négy évvel korábban épült üzemben világszínvonalú híradástechnikai és katonai berendezéseket gyártottak, amelyek akkoriban embargósnak számítottak. Bár sokan szabotázsról és szándékos gyújtogatásról beszéltek, ezek a feltételezések a mai napig nem bizonyítottak.
Ami viszont tény: a katasztrófa következtében nemcsak az üzem, de a magyar mikroelektronikai gyártás is évtizedekre eltűnt, és azóta sincs a magyarországi egyetemeken félvezető-fizika tanszék. Bár a Lloyds biztosító 2 milliárd forintnak megfelelő valutát fizetett a vállalat épületeinek leégéséért, a gyár érdekes módon a mai napig nem épült újjá.

Az (ál?)naiv szöveg értelmezéséhez: az "embargós" (sőt "akkoriban embargósnak számító")  nem azt jelenti, hogy Magyarországról nem lehetett Nyugatra kivinni a cuccot, hanem hogy az alkatrészeket, illetve a know-howt Magyarországra nem szabadott volna behozni. (Egy mellékmondatban meg is jegyezték, hogy ezek "COCOM-listás" holmik voltak. Mármost a COCOM-listát nem a magyar kormány állította össze.) Magyarán: nyugatról magyar és szovjet állami támogatással becsempészett csipek szolgáltak mintaként a szovjet fegyverekben (szemérmesen csak a radarokat emlegették) alkalmazott csipek előállításához. A szóbeszéd szerint ezeket a fegyvereket aztán arab országokba exportálták. Tehát a gyújtogatással meggyanúsított amerikai és a (talán elterelésül, de mindenképpen elég abszurd módon idekevert) szovjet titkosszolgálaton kívül  egy harmadiknak is nagyon erős motivációja lehetett az üzem felszámolására. Ami tökéletesen magyarázza azt az "érdekességet", hogy az enyhülő nemzetközi légkörben, a magyar-amerikai és magyar-izraeli közeledés idején mért nem épült újjá a gyár. Azt nem egészen értem, hogy a tűzesetből hogyan következett a félvezetőtanszék megszüntetése, pláne örök időkre, de jobban értesültek talán megmagyarázzák.

Amúgy rendkívül jellemző, hogy míg a szlovákok kiválóan át tudták ültetni az oldskool, vaskori hadiiparban (a legfőbb 90 előtti ipari ágazatukban) felhalmozott szakértelmet az autógyártásba, föllendítvén gazdaságukat, a magyar demokratikus kormányok kivétel nélkül hagyták, hogy  a 90 előtti hadiiparban felhalmozott, abszolút korszerű műszaki tudás szertefoszoljon a semmibe.