Kíváncsi voltam, hogy mivel veri a Fidesz vissza Gyurcsánynak a 199 fős parlamentről szóló javaslatát. Tudnivaló, hogy a Fidesz 200 fős parlamentről szóló javaslatát az MSZP derékhada 60-szor (!) verte vissza, kb. "csak" indoklással. Most Gyurcsány vezette elő ugyanezt, és ezért rögtön adódik adódik az első kérdés:

– Mi ütött Gyurcsányba és az MSZP-be?

De amíg erre valami értelmes válasz jön: Külön üdvös az egyéni választókerületek megszüntetésének gondolata, ugyanis az elefantiázison és a szellemi tevékenység általános hiányán túl a magyar parlament egyik alapbaja, hogy tagja és választóik is afféle kistérségi lobbizó irodának fogják fel az Országházat., holott erről az Alkotmányban szó sincs. Ez bizony az átkos 40 év öröksége, akkor képzelték el úgy a képviselőt (mondjuk, egy téeszelnököt), hogy "fenn Pesten" kijárja a nagyközségnek a varroda telepítését. (Itt is meg kell azért jegyezni, hogy az MSZP-nek kulcsszerepe volt az összeférhetetlenségi szabályok lazításában. Így állhat elő az a helyzet, hogy valaki egyszerre lehet egy megyei város polgármestere, országgyűlési képviselője, a nemzetvédelem parlamenti ellenőrzésének fő felelőse és militáns egészséggazdaságtani szakértő, nem utolsó soban pedig költségtérítési rekorder. Kész reneszánsz ember. Gyk. nem mszp-s az illető.) Az, hogy a képviselők fizetése az átlagbér 3-szorosa legyen, számlákkal igazolt költségtérítés mellett, hülyeségnek rémlik, mert ennyi pénzért továbbra sem akad 200 intelligens (no meg tisztességes) ember, aki vállalná ezt a munkát. Viszont nagyon csábít a számlamanipulációra, amit végül is ki ellenőriz? Az önkormi képviselők létszámának megfelezése pedig dicséretes, de szerintem kevés.

Szóval, sajnos, a családi élet visszatartott a blogolástól, úgyhogy nem tettem fel a másik kérdésemet:

Vajon mivel fogja a Fidesz visszaverni az övével majdnem megegyező javaslatot?

A tippem az volt, hogy virágynyelvbe és Gyurcsány-ekézésbe csomagolva olyasmi lesz: Gy. megrettent az elsöprő választási vereség kilátásától, ezért ki akarta küszöbölni az egyéni választókerületek 2/3 felé torzító hatását (lehet benne valami). És arra is tippeltem, hogy a bölcsesség a vasárnapi forgalomban igénybe vett beszélőautomata, Cser-Palkovics szájából hangzik el.

De nem, maga a nagy Szíjjártó szólalt meg, akinek még jobban felvitte Isten a dolgát, éspedig a következő elmevirággal:

Bebizonyosodott Gyurcsány Ferenc teljes kudarca és kormányzati alkalmatlansága, a kormány pedig leszerepelt hiteltelen közjogi javaslataival –

Ehhez nagyon komoly fejtörés kellhetett. Hogy miért kudarc, amikor sikerült végre átverni egy szokatlanul normális ötletet? Milyen fórumon szerepelt le a bejelentés óta eltelt másfél órában? Mitől hiteltelen a javaslat (nem "bármi, amit Gy. mond" – hanem a javaslat)? Arról gondolkozzon az, akinek két anyja van. Nagyjából olyan erős, mint a szocik 60-szori "csak" érve. Hogy esetleg két, nagyon hasonló javaslatot egyeztetni lehetne a kétharmadhoz szükséges két párt között (egyik pocsékabb, mint a másik, de hát nincs más), az ország érdekében? Hogy esetleg örülnének, mert az MSZP de facto elismerte, hogy a Fidesznek igaza volt, és ez épelméjű országban gyerekjátékká teszi a tárgyalást? Ugyan, ez nem Albánia-Alsó.  Az már egy színvonal.