Legújabban például azt a közlést, hogy a börtönben öngyilkosságot (hm*) elkövetett Nagy László vallomásaiban és naplójában szereplő Radó (Radovan Pavics), az akció vezetője csupán az elhunyt  "hasadt személyiségének"  egyik fele. Mivel a halottat már nem lehet vizsgálni, valószínűleg ez lesz a végleges elmélet. (Előzmény.)

De azért álljon meg a menet. A "hasadt személyiség", tudományos nevén disszociatív identitászavar  (DID), amennyiben létezik (ezt is vitatják) meglehetősen ritka dolog, és teljesen másról szól: a konszenzus szerint gyermekkori szexuális traumák miatt lesüllyedt személyiségdarabok kelnek önálló életre.  Éspedig jól megkülönböztethető perszónákban: "Az egyik tudati állapotról egy másikra történõ átkapcsolás, amely a disszociatív identitászavart kíséri, … arcon megjelenõ, testtartásbeli, motoros, beszédbeli, affektív és kognitív változásokban jelenik meg". Olyan a világon nincs, hogy egy hasadt személyiség két, egymáshoz gondolkodásmódban, értékrendben eléggé hasonlító fele  határhelyzeten kívül, teljes kognitív összhangban, higgadt, tárgyszerű párbeszédben oda-visszavált. Például technikai megbeszélést folytat a rendőrségi eljárás mozzanatairól, vagy az egyik fele (szintén teljes kognitív és affektív összhangban) elmondja a másiknak,. hogyan fogják végrehajtani az akciókat, és ebben mi lesz az egyik, illetve a másik, tudattalanból feltört személyiségcsonk szerepe. (Sőt az egyik nem is árul el mindent a másiknak.) Olyan sincs, hogy valaki nem egyvalakit kreál gyilkos késztetései áthárítására, hanem egy teljes csapatot, nevekkel, álnevekkel, meghatározott funkciókkal, valósághű belső kapcsolatrendszerrel. (Nagy László vázlata Radovan Pavics alias Szabó Tibor csapatának belső rendszeréről Nothoff Ingrid "Én vagyok a móri mészáros?" c. könyvének 41. oldalán látható.)  És minderről az állítólag kóros pszichéjű egyén hibátlan memóriával, mint igazi írói tehetség számol be évekkel később, a valóságot tökéletesen imitáló áldokumentumregény-szerző száraz stílusában. Majd öngyilkos lesz. Ennyi kis valószínűség nem eshet egybe a Föld népességének sokaságán. A 2007 márciusában elvégzett pszichológiai vizsgálat mindenesetre semmi DID-szerű rendellenességet nem állapított meg. Amellett kiemelkedő írói tehetséget sem.

A "hasadt személyiség" ilyeneket beszél meg, úgymond, "önmagával": "1 db fekete csík azt jelentette: a következő csütörtökön reggel a 141,50 frekvencián forgalmazok. Ha a kapcsolat nem jött össze, akkor az adott csütörtökön minden páros napon reggel 7 órakor forgalmazok." (Idézetek a Nothoff-könyvből, illetve Nagy naplójából.)

Vagy például amikor Radó sírgödröt ásat Naggyal és bizonyos Dragannal (akiről az ügyészségi verzióból nem derül ki, hogy szintén lehasadt személyiségdarab-e, vagy a nemlétező Radó toldaléka Nagy képzeletében, afféle csatolt vízió): "Radó iszonyúan mérges lett. Dragannal összenéztük, nem értettük Radó dühét: Hiszen ő kérte, hogy az úthoz közel legyen! Az a sírgödör a mai napig üres, a célpont másová van elásva… Elfogásom után megmutattam néhány ingatlant, helyet a rendőröknek… és ezt az üres sírgödröt is…. Látták volna, hogy megdöbbentek a rendőrök!"

Vagy mondjuk: "Radó eltűnt egy időre, főleg Igorral, Dragannal találkoztam. Nagyon jó fejek, sokat ugratták egymást [Jesszus, további hasadások! – Tf.] Főleg Dragan a maga mulatságos tájszólásával igen bőbeszédű volt. Sok érdekeset tudtam meg tőle a barátaimról.  Radó és Drag osztálytársak voltak, villanyszerelő a szakmájuk  [Egyértelmű a gyermekkori trauma! – Tf.] " Stb. stb.

Egyszóval a "hasadt személyiség"-teóriára, enyhén szólva, semmi bizonyíték. Mi van, ha Radó és csapata, a bűnüldözők kategorikus cáfolatával szemben, létezik?

Akkor a következő van: a kábítószerüzlettel bérgyilkosságokkal és rablásokkal foglalkozó Radovan Móron "összeszedte volna a pénzt és még egy DOLGOT, aztán ennyi. Ja, természetesen nemcsak pénzért mentek volna Radóék!" Csakhogy (mint a rendőrség szerint nemlétező Radó később elmondja Nagynak), "Robi [Weiszdorn] hibázott egy nagyot, ezért alakult ki az ölési cselekmény". Hogy mi volt a "DOLOG", arról Nagy már nem beszélhet, lehet, hogy nem is tudta. Bankról lévén szó, valamilyen, tranzakciókról szóló dokumentum a legvalószínűbb.

Ha Radó, Dragan, Igor, Martin ugyanúgy létezik, mint Nagy és Weiszdorn, akiknek létezéséről a Kaiser-verzió korszakában semmit sem tudtunk, akkor valakinek megérte 2002. május 6-án,** hogy ennek a "dolognak" a megszerzésére felbéreljen egy főleg szerb exzsoldosokból álló brigádot . Mely utóbbi ezt egybekötötte egy kényelmesnek látszó, szabvány, lövés nélküli bankrablással. (A bankrablók sem szeretnek életellenes bűncselekményt elkövetni, ha nem muszáj, pláne nem egy vidéki takszöv pármillió forintjáért.) Miután az akcióból váratlanul nyolcas gyilkosság lett, a rendőrség azonnal meggyanúsított bizonyos Horváth Szilárdot (ez a Kaiser-Hajdú változat előtti menet volt), majd közzétett két fantomképet,  10, majd 25 milliós vérdíjat ajánlott fel (minek, hiszen a rendőrség kőkeményen "tudta", ki a tettes), és röpke két hónap múlva, közvetett bizonyítékokra hivatkozva elfogott két embert, akik viszont nem hasonlítottak a fantomképekre. (Ahogy Nagy László nagyon nem hasonlít a veszprémi postásgyilkosról készült fejszoborra sem, de most már abban az ügyben is ő a "tettes", visszavonhatatlanul.) A dátumból, a "dologból", a legfelsőbb szintig jellemző rendőri-bírói sietségből és többszöri, súlyos következményekkel járó melléfogásból, az újabb fejleményekből és a különös pszichiátriai diagnózisból adódó következtetéseket ki-ki maga levonhatja, semmi sem kötelező.

Csak megismétlem, hogy büdös van.

—————-
*Az öngyilkosság témájához két idézet a Nagy László könyvnek szánt naplójából, az utolsó bejegyzésből.
2007. 05. 11, két hónappal vagyunk  a börtönbeli halál előtt:
1. "Lehet, hogy most énrám kenik az egészet?? A móri ügyet, a postástámadásokat és ki tudja mit még? Megtehetik, mert ők az erősebbek. A vallomásomat eltüntetik, engem elaltatnak és megvan oldva minden ügy. [Az "elaltatás" az álítólag csak Nagy László fantáziájában létező, de ahhoz képest nagyon realisztikusan ábrázolt Radó eufémizmusa a likvidálásra. Ezt is meg sok minden mást is a látomástól vett át NL.  – Tf.] És akkor nem kell a barátaim után nyomozni, nem lesz nemzetközi balhé."
2. "Ez a könyv csak tájékoztató volt. Most "csak" kilenc gyilkossággal vagyok meggyanúsítva, nem akarok még többet. De ha "ők" hagynak nekem időt, nem tussolják el, mindent leírok majd. Minden kivégzést elmondok, amit a csapat hajtott végre, és mutatok elásott hullákat Magyarországon és külföldön… Soha nem öltem embert."

Nem kimondottan a lelkifurdalástól gyötört, sok bűne miatt összeomló, élettől búcsúzó ember hangja. Ellenben rengeteg létező és fiktív történetet idéz fel, ami úgy alakult, ahogy aztán Nagy László története alakult.

** Pontosabban valamikor előtte. Május 6. volt a rablás tervezett időpontja, és a "nemlétező", de látomáshoz képest nagyon gyakorlatias Pavics ekkor kérte meg Nagy Lászlót, hogy végezzen terepellenőrzést, menjen végig a Bokod-Mór-Fehérvár-Bp. útvonalon, nincs-e valamilyen akadály (útfelbontás stb.), ami nehezíti a menekülést.

——————

Update

Hát megvan az elsőfokú ítélet. Weiszdorn védekező stratégiája egyelőre nem vált be – miszerint az első gyilkosságot, ami a többit precipitálta, a kommandó szempontjából elkerülhetetlenné tette, szintén a már halott, tehát beszélni nem tudó Nagy László követte el. Azaz a Fejér megyei bíróság úgy ítélte meg, hogy Nagy ebben bizony igazat mondott. Arra, hogy a másik hét gyilkosságot elkövető Radót és teljes szerb szabadcsapatát  ezzel szemben csak delirálta volna, cérnánál is vékonyabb a "bizonyíték".

Nem akarok morbid lenni, ezért nem teszem be a "Jósda" sorozatba, de érdekel, hogy másodfokig nem történik-e valamilyen, khm, furcsaság. Így is megvan a véleményem a harmadik köztársaságról, akkor viszont ordítanék.