"Megtiltotta a rendőrség a Budaházy György és Toroczkai László által a Dohány utcai zsinagóga elé bejelentett tüntetést – közölte hétfőn este a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel. Tafferner Éva elmondta, hogy a rendőrség azért döntött a demonstráció betiltása mellett, mert a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. "

Egy fenét nem "biztosítható". A zsinagóga a Dohány utca elején van, a Dohány utca egyirányú, mérsékelten forgalmas, a Körúton át a Rottenbiller utcáig vezet, akinek pont ezen a vonalon van kedve a Körútig és a Rottenbillerig eljutni, választhat még számos alternatív útvonalat, közben a Dohánynak van jó pár mellékutcája, meg ötszáz méteren belül számos párhuzamos utca is, beleértve a Rákóczi utat és az Andrássyt. A közlekedés simán "biztosítható" más útvonalon. (Az Astoria-Erzsébet híd vonal már problémásabb eset, de ott a rendőrségnek nem szoktak ilyen fenntartásai lenni. Vagy teszem azt, a Pozsonyi út.)

Itten csupán arról van szó, hogy bármilyen ocsmány a tervezett "rendezvény", a gyülekezési törvény, demagráciánk eme büszkesége semmi más indokot nem hagy a rendőrség kezében, mint ezt a kamut. (Hogy a képviseleti szervek és a bíróságok működését nyugodtan lehet zavarni, mert szimpatizáns bíróság azonnal ráböki, hogy az nem "súlyos" zavarás, arra már láttunk példákat az utóbbi években.)

Két dologra vagyok kíváncsi.
1. A rendőrség hirtelen bejelentésében volt-e szerepe annak, hogy a Fidesz-KDNP most az egyszer (ún. történelmi egyház lévén a célpont) méltóztatott felháborodni a nyi… bocsánat, nemzeti radikálisok abajgásán? Mert az igen rossz fényt vetne önálló jogértelmező képességükre. Hogy olyasmit, mint "gerinc", ne is emlegessek.
2. A gyülekezési/véleménynyilvánítási szabadság minden rendű, rangú és irányzatú bajnokai, akik máskor olyan penge ésszel szedik szét a "nem biztosítható más útvonalon" kényszerkamu rendőri indoklását (mindenki tudja, hogy az), most felszólalnak-e Budaházyék védelmében?