Először is nem értettem, hogy az összes létező szerdahelyi meccs közül miért éppen az ottani Fradi-megfelelővel szembeni esélytelen összecsapáson való szurkolást érezte "hazafias kötelességének" az anyaországi ultrakoalíció. (Eredmény: 0-4, otthon.)

Az egyik választ Gőbl Gábor, az akció szervezője adja meg a Népszabadságban: "szombaton a stadion közelében turulszobrot avattak a helyiek, s arra az ünnepségre is meghívták a magyarokat". Kiemelés tőlem. Ennek az eseménynek azonban nem találom a nyomát az ottani magyar honlapokon. Valahogy idehaza se nagyon emlegették. Tehát ha volt ilyen, akkor sem olyan fontos, hogy ekkora balhét indokoljon.

—–
Update:
Nem volt ilyen. Átható provokációszag.
—–

Ettől egy kicsit eltér a másik, előzetes magyarázat

"Személyes kapcsolataim révén a szlovák belbiztonsági szervektől származó információ jutott a tudomásomra, amely szerint, a szlovák biztonsági erők intoleráns módon kívánják fogadni, vegzálni a piros fehér zöld nemzeti színekben a labdarúgó mérkőzésre megjelenő majd az általunk szervezett kulturális programot megtekinteni kívánó magyar és szlovákiai magyar polgárokat" – írta szintén Gőbl az esemény előtt a pozsonyi nagykövetnek. Kiemelés megint tőlem.  A "kulturális esemény": Hungarica és Romantikus Erőszak-koncert. Amit Gőblék szerveztek volna. (Tehát itt nincs szó "a helyiek" meghívásáról.) Ez végül a szlovák nemzetbiztonság közbelépése miatt elmaradt. Az, hogy egy soproni basszgitásosnak, vezérszurkolónak és nemzetirockkoncert-szervezőnek ilyen kiváló "személyes" kapcsolatai vannak, legalábbis nem mond ellent annak a teóriámnak, hogy a 2006 óta zajló utcai eseményekben könyékig benne van egy önjáró, "szaktudását" pénzért értékesítő  (félreértés ne essék: magyar) titkosszolgálati brancs keze. (És nem mondott ellent az UD Zrt.-ügy se, csókdosom az SZDSZ elfogulatlan pofikáját.)

Ami megtörtént, megtörtént. Ez  teljesen szabályos, előre megfontolt magyarverés, rendőri túlkapás volt. Nincs olyan provokáció, sőt kődobálás sem,. ami a olyan mértékű, válogatás nélküli, dühödt erőszakot indokolja, ami jól látható az ujszo.com, parameter.sk, bumm.sk képein (a Bumm egyébként rendesen lehordja a magyarországi nackó médiát, ráfért). Nincs olyan, hogy "minek mentek oda?", meg hogy "megérdemelték". Odamenni joguk van, és európai jogállamban a nyilas sem érdemel meg súlyos sérülést rendőri viperától.

De nem volt semmiféle kődobálás, a szlovák hatóságok hazudnak.

Provokáció, az lehetett. Lehet rajta gondolkozni, hogy egyszerűen nem érzékelik-e az ultrák, hogy ugyanaz a Nagy-Magyarország-térkép, ami itt az ingerküszöböt át sem lépő, kommersz társasági nacionalizmus, ott a nemzet és az állam létének a tagadása. Hogy az alig álcázott zöld nyilaskeresztről ne is beszéljünk. (Ez az önkényuralmi jelképekről szóló magyar törvény ostobaságát bizonyítja.) De lehet, hogy érzékelik, vagy ők, vagy azok, akik odaszervezték őket, és akkor az utóbbiak tudatosan provokáltak.

Mindenesetre azonnal jött a reakció, zászlóégetéssel. Itt csak azt szeretném jelezni, hogy a bejelentés nélküli rendezvényt ugyan a strasbourgi  döntés jogszerűnek tartja, de a hatályos gyülekezési törvénynek ellentmond, a hatóságok tehát szívességet tettek a józan ész jegyében. Ezt a hazai újnyilasok a maguk módján meghálálták. Ami a szerdahelyi attakra válaszul jött: zászlógetés, a szlovákokat mint etnikumot gyalázó felirat, táblaátfestés – pontosan lemásolta a Hlinka- és Slota-hívő szlovák szélsőségesek akcióit. Utána lehet nézni. Tálcán szállítva az ürügyet Ficónak a magyarellenes hisztériakeltésre. Itt megint nehéz elkerülni, hogy a Fico-kormány érdekeit szolgáló provokációt lásson az ember. (Nagyon valószínű, hogy a szlovák gazdaság Dzurindáék által megalapozott aranyéveinek vége, és a legnépszerűbb szlovák politikusnak kell valami, amivel egybetarthatja nyáját. Mintha ismerős lenne valahonnan…)

Ha a Fidesz politizálása nem csak és kizárólag kormányfikázásból és annak cifrázásából állna, hanem minimálisan felelős lenne, akkor Szíjjártó a hivatalos nyilatkozatban szólt volna egy szót az itthoni szlovákellenes atrocitásokról is, és nemcsak újságírói kérdésre válaszul préselt volna ki magából egy "helytelen"-t (ha jól emlékszem, amikor Szlovákiában magyar zászlót égettek, nem ez volt a reakció). Nem értem, miért nem akarják akár egyetlen szóval is megbántani ezt a khm, réteget, hiszen a fülükön jön ki a sok szavazat. Hacsak nem teljesen tudatosan akarják valahogy behozni a Jobbikot a parlamentbe, mert az a bizottságosdiban bizonyos előnyöket jelent. (Ceterum censeo, valami halk nyekkenés a Kenedi-jelentés ügyében, a harmadik héten, ha már egy drukkerverés témájában ilyen fürgék?)

Végül is itt volt a magyar külpolitika nagy esélye, hogy bizonyítsa értelmességét és józanságát, egyszerre lépjen föl a magyar állampolgárok védelmében (tekintet nélkül arra, hogy ezek olyan magyar állampolgárok, akiket utál), és a magyarországi soviniszta atrocitások ellen. Ezt meg is tette, de valami zseniális érzékkel addig totojázott, amíg nemcsak a Fidesz előzte meg (és ezzel megint reagálás-színezetet kapott a dolog), hanem még Fico is. Ha délelőtt pörögnek fel, azt mondom, OK. Így azt mondom, OK, de attól még reménytelenül pancserok, szemben a fürge eszű gazemberekkel, és a következmények (részben) kiszámíthatók.