A különbség: a csehek nem akarják megváltani a világot, de nem is jutnak hosszá, mert a permanens kormányválság állapotában vannak. Ehhez képest megy a szekér. Nálunk az az alaptézis, hogy a világ egyszer már meg volt váltva, csak a mostani kormány elrontja, és ha elhúzna, vissza lehetne váltani. A szekér viszont itt is megy: Mint a ló, akkor is hazatalálnak a hülyeséghez, ha alszik a kocsis.

1. lépés. Az OECD – nem mellesleg: erre szakosodott magyar közgazdászok számokkal bőven igazolt leleteit fölhasználva – javaslatot tett a gyermekgondozási idő lerövidítésére, azzal az indokkal, hogy a kismamák nehezen jutnak  vissza a munkaerőpiacra, tovább rontva a foglalkoztatottsági helyzetet  (bizonyított tény) + a túl hosszú ideig folyósított gyes/gyed viszont túlságosan megterheli a költségvetést (bizonyított, most éppen akut tény). Az viszont nincs bizonyítva, hogy abból több gyerek lesz, ha az anya egy-egy gyerekkel tovább marad otthon. Javasolta továbbá az OECD, hogy a harmadik gyerek után járó adókedvezményt inkább – nem, nem népsanyargatásra, holmi oktatásra vagy beruházócsalogatásra stb., hanem a családtámogatásra fordítsák. (Az sincs bizonyítva, hogy ettől az adókedvezménytől lett több – vagy egyáltalán, több lett – a harmadik gyerek.) A mai magyar családtámogatási rendszernek még a létező szocializmushoz képest is irracionális gyökereiről és káros kihatásairól itt volt blogolva. Egyébként az OECD-nek van egy komplett, nem túl véres és az adottságokat számba vevő kibontakozási javaslata, ezt a teljes magyar politikai elit arra se méltatta, hogy leköpje.

2. lépés. Megszólal a Fidesz szakpolitikusa. Érvei: a) El a kezekkel a magyar családoktól! (1-es nyomógomb) b) Gyurcsány takarodj! (2-es nyomógomb). Részletesebben:
– "A harmadik gyermek után járó adókedvezmény eltörlésével azt üzennék a családoknak, hogy ne vállaljanak kettőnél több gyereket, ami középtávon is komoly problémát okozhat, és nem tisztességes magatartás". Itt meg kell ismételni, hogy nincs bizonyított korreláció az adókedvezmény és a harmadik gyerekek száma között, és hogy a demográfiai arányt tekintve nagyon kevés az olyan tényleges szja-fizető, akinek ez szempont lehet a harmadik gyerek vállalásában.

– Továbbá: "a magyar családok nem tehetnek arról, hogy a kormány a tönk szélére juttatta az országot.". Nos, a kormány főként azzal juttatta a tönk szélére az országot, hogy nem mert hozzányúlni a jóléti rendszerhez, abban viszont, hogy nincs olyan magyar kormány, amelyik merne, a politkai elit egy-két további nagy tömbjének és az általa felhergelt "magyar családoknak" is komoly része van. (Lásd népszavazás, miegyéb.)

– De az aduász az, hogy pár hónapja Dobrev Klára is mondott ilyesmit. Kész, K. O. "A Fidesz szerint  nem a kormánynak, Dobrev Klárának vagy a politikusoknak az íróasztalok mellől kell eldönteni, hogy a családoknak, az édesanyáknak mi a jó." Tényleg, döntsenek az édesanyákról az édesanyák, minek ahhoz politikus meg íróasztal. Meg Parlament, példának okáért. Menjenek haza az édesanyák a Parlamentből, magukról dönteni. De akkor mire veszik fel a tiszteletdíjat – költségtérítést, és milyen alapon nyilatkoznak az édesanyák nevében pont a politikus édesanyák?

3. A Fidesz szakpolitikusának egyetlen, automatikus megszólalása pontosan elég is a kormánynak, hogy rögvest berezeljen. Még aznap közli, hogy a racionalitás árnyékát sejtető változtatás még kósza ötlet szintjén sem merült fel, nem is fog,  minden úgy  marad, ahogy van, sőt. Hülyebuzinépirtó NEOLIBERÁLIS OECD, kell a fenének a fűnyírógépe.

Minden rendben.