foglalkozott vele, noha a New York Timesban címoldalas hír volt a választások harmadnapján:

Az EBESZ tényfeltáró bizottsága szerint a háború kezdetének valószínű forgatókönyve a "szeparatista és orosz aggresszióra" való precíziós (katonai célpontokra irányuló) válaszadás helyett az volt, hogy a grúzok, miután felvonultatták a határon a szükséges technikát, az augusztus 7-én reggel saját maguk által bejelentett tűzszünetet megszegve megkülönböztetés nélkül lőtték rakétákkal és tüzérséggel a gyanútlan déloszét fővárost, Chinvalit, oszét civileket, (az érvényes és fel nem mondott grúz-orosz szerződés értelmében ott tartózkodó) orosz katonákat és fegyvertelen ellenőröket. Arra hivatkoztak, minden bizonyíték nélkül, hogy Dél-Oszétiából grúziai falvakat lőttek.

Nem mintha ezt nem mondták volna többen is Magyarországon, beleértve az Önök odaadó bloggerét, amire automatikus válasz volt az oroszokhoz való törleszkedés meg a hamis reálpolitika vádja. Csak hát a fránya tények.

Egyértelmű bizonyíték arra, hogy a tűzszünet bejelentése és Chinvali rakétázása között grúz falvakat lőttek, nincs. Ellenkezőleg: legalább két falut a grúz kormány szerinti négyből biztosan nem lőttek.

Ha egyáltalán valakit érdekelni fog Magyarországon a hír, biztosan felveti, hogy a bizottságnak volt egy garantáltan oroszbarát fehérorosz tagja is. Csakhogy a másik kettőről, a lengyel és finn katonatisztről ezt igen nehéz feltételezni.

A mindentudó Matthew Bryza külügyi osztályvezető-helyettes, akit a a magyar médiában kiirthatatlanul államtitkár-helyettesnek titulálnak, nem kommentál.

A kiszivárogtatás időzítése mögött talán nemcsak paranoiával fedezhető fel az a szándék, hogy ne zavarjanak bele a választási harcba. McCain ugyanis zsigerből közölte, hogy "mi mind grúzok vagyunk", és ez a kampány szempontjából gyümölcsözőnek is látszott. Obama egyszerűen csak óvatosabb volt, és megpedzette, hogy amennyiben Grúziának még sincs igaza, akkor meg kellene bolygatni, milyen washingtoni  biztatás vezetett a képtelen és kontraproduktív grúz lépéshez.  (Az ÖOB Cheneyt és körét sejtette mögötte, akik még Condi Rice-t  is lehetetlen helyzetbe hozták.)

Az egész azért fontos, mert Obamának legalább fél tucat válsággócot vagy időzített bombát kell kezelnie, és ezek közül egyre, Oroszországra legalább megvan az algoritmus: az oroszok erejének és gyengeségének együttes tudomásulvétele, amin George F. Kennan feltartóztatási doktrínája alapult, és ami végül is lehetővé tette a hidegháborús győzelmet. Sem az erőtől való berezelés, sem a gyengeség óvodás szinten kárörvendő kihasználása nem vezet célra, sőt katasztrófához vezethet. Úgyhogy nem kéne egy bevált eljárást kidobni a kukába.

Lábjegyzet: Eörsi Mátyás (SZDSZ), az EBESZ és az Európa Tanács grúz ügyekre is szakosodott delegáltja az események másnapján elröpült Tibiliszibe, megismerkedett a grúz főváros hangulatával, majd kijelentette, hogy egyértelműen az oroszok az agresszorok. Sok sikert nemzetközi karrierjéhez. Más politikusnevet inkább nem mondok, mert úri blogger stb…