Nézegetem a Kenedi-jelentést. Nagy anyag, nem könnyű szöveg, valóban semmi bulvárszenzáció  nincs benne.  Fényesen bizonyítja a folytonosságot az ÁVH 1945-ös csíráitól 1990-en át máig, de ennek észleléséhez el kell végezni kb. 2 logikai műveletet, és az nálunk már steril okoskodásnak számít. De legalább le van írva, és nyilvános. Ehun e. És biztató, hogy vannak még Magyarországon normális emberek.

Tele van gyöngyszemekkel, de akit pont az "ügynökügy" érdekel, annak a lényeg, selyempapírban, masnival:

„H”
Állambiztonsági hálózati nyilvántartás.
A szolgáltatás az ÁBNYO kezdeményezésére beszüntetve (110-13-2-1990.); A III/IV. kezdeményezésére a katonai elhárítás és „határfigyelőztetett személyek" törlése (BRFK KEO illetékes) (61-97-1/1990.); mágnesszalagon átadás III/II-nek, saját rendszerből pedig törlés (40-11-9/7/1990.). Ma az NBH-ban van mágnesszalagon három példányban: egy alapanyag és két biztonsági másolat. Minősítés fenntartva: 2060. december 31-ig. 1995-ben az NBH-ban kinyomtatták, majd megsemmisítették.

A bizottság konklúziója:

Az NBH-ban és az IH-ban őrzött, az állambiztonsági szolgálatok nyilvántartásainak máig legteljesebb adatait tartalmazó mágnesszalagokat ki kell nyomtatni, és a rajtuk lévő adatokat felül kell vizsgálni. A kormány biztosítsa ennek anyagi feltételeit. Megengedhetetlen, hogy a teljes adatállomány elzárva maradjon a történettudomány és a nyilvánosság elől, és kinyomtatás hiányában az adathordozó elhasználódása miatt megsemmisüljön.

Az arányokról és a háttérről Kenedi egyik korábbi publikációja, a Mécs-bizottság megalakításának előestéjén:

Az 1989-es kerekasztal-tárgyalások I/6-os munkabizottsága, az ügynöktörvény-kísérletek, majd a dr. Boross Péter által eloterjesztett és dr. Kónya Imre belügyminiszter által benyújtott s az Országgyulésben 1994-ben megszavazott elso "ügynöktörvény" azt a célpletykát volt hivatott – elobb a politikai elit szuk körében, késobb a közvélemény széles körében – elterjeszteni, hogy egyedül a "belso reakció elleni" csoportfonökség ügynökei (s azok, akik a tolük származó jelentéseket kapták) végeztek a jogállammal ellentétes cselekedeteket. Ennek a célpletykának a figyelembevételével érdemes tanulmányozni dr. Füzessy Tibor tárca nélküli miniszter, dr. Boross Péter belügyminiszter és dr. Csikós József BM-fotisztviselo 1993. 08. 03-i és az év októbere közti kebelbeli levelezését, amelybol kitunik, hogy az NBH-nál mágnesszalagon tárolt 56 ezer fo hálózati személy közül mindössze 400 "kizárólag" III/III-as ügynököt képesek "leválogatni" a III. Focsoportfonökség egységes egészként muködo szervezetébol.

Hozzátéve, hogy már a 2002-es Sólyom-bizottság az egész kommunista titkosszolgálat tevékenységét jogállamisággal ellentétesnek minősítette. Ebből kb. kikövetkeztethető, hogy mit érnek politikailag a kinevezés előtti nemzetbiztonsági ellenőrzések.

Még valami: a nol és az mno az MTI-jelentést veszi át, a Nemzet olyan szűkszavúan, amennyire lehetséges. A hosszabb változatból ítélve a nemzeti hírügynökség az utóbbi javaslatot meg sem említi, nyilván nem tartja elég fontosnak. A Népszabadságban Nyusztay Máté szóba hozza a mágneses szalagokat, de a lapra jellemzően nem egészen érti, miről van szó. Úgyhogy ez itt a TokfalviPress önreklámja.