Szilvásy a szóba került 200 anyagból kiadott 30 telefonbeszélgetést, ebből a Fidesz szakemberie kiválasztottak 7-et (Sz. szerint 5-öt), vélhetően a legsemlegesebbeket, illetve olyat, amiről már bőven írt a sajtó. Majd közölték, hogy íme, kipukkadt a lufi. Valóban, mindössze annyi derült ki, hogy a Fidesz három fő nemzetbiztonsági (eufémizmus) szakpolitikusa közül kettő rendszeres kapcsolatban volt a leszerelt nemzetbiztonságiak (eufémizmus) válalkozásával, és nem egészen tiszta módszerekkel megszerezhető információt kért tőle direkt politikai témákban is. (Még jó, hogy nem mobilon tárgyalják meg részletesen, aminek a megtárgyalásáról négyszemközti találkozóban állapodnak meg.) A legszebb, hogy a magáncég embereket és nyilván technikát állított a nemzetbiztonsági főnökre, ezzel a politikus mint adott és hasznos ténnyel számol, és ennek alapján kér infót. Á, nincs ebben semmi, tök ártatlan dolog. Szinte mellékes, hogy az akció sikertelen volt, Laborcra nem sikerült rábizonyítani az orosz ügynökséget, Demeterék bohócot csináltak magukból, illetve csináltak volna, mert ebből csak az derül ki, hogy komolyan gondolták az orosz ügynökséget, amit elképzelésük szerint nyilván titkos moszkvai utak igazoltak volna. Érdemes ezen elgondolkodni: mi lesz, ha a következő kormánynak nemcsak a külpolitikai, hanem a belbiztonsági apparátusát is összeesküvés-elméletek szerinti cselekvéssel, illetve ilyen elméletek igazolásával bízzák meg. Lesz-e, aki ellentmond?

Ami nettó elhangzott:
1. Szómágia. "Ha én azt mondom, hogya nincsen ebben semmi, akkor nincsen ebben semmi. Még egyszer mondom, hogy nincsen ebben semmi, tehát még jobban nincsen ebben semmi, ezekután hülye, aki kételkedik."
A szokott és nem is túl eredeti retorikai patronok (kipukkadt a lufi, monnyonle).
2. Büntetőperek beígérése. (Ez kicsit meglep a jóslatomhoz képest, de várjuk ki a végét. Volt már ilyen, aztán mégis egeret szültek a hegyek.)

Érdekes dr. Répássy aduásza:

"A törvény azt is kimondja, hogy a szolgálatok által kezelt személyes adatokat haladéktalanul törölni kell, amennyiben azt nem használják fel büntetőeljárás során. Répássy megjegyezte, hogy Szilvásy maga mondta el, hogy ezek a jegyzőkönyvek nem képezik büntetőeljárás tárgyát. A megsemmisítés nem történt meg, átadták a miniszternek, ezzel házalt médiában és a parlamenti bizottságokban."

A törvényben ennek a magam részéről nyomát se találtam. Ennyi van:

50. § (2) A nemzetbiztonsági szolgálatok által kezelt személyes adatot haladéktalanul törölni kell, ha
a) az (1) bekezdésben meghatározott határidő letelt;
b) bíróság az adatvédelmi eljárás során az adat törlését elrendelte;
c) az adat kezelése jogellenes;
d) a 60. § (2) bekezdésében meghatározott esetben;
e) az adat kezelése nyilvánvalóan szükségtelen.

De itt a link az NBH honlapjára (a törvény pdf-ben), ha valaki megtalálja azt a helyet, amiről dr. Répássy beszélt, megköszönöm. Felhívom a kedves olvasók figyelmét arra, hogy az államtitoksértés körüli kábítás súlypontja áttolódott az adatvédelemre.

Összetéveszthetetlen pánikszag. Ami persze nem zárja ki, hogy az előző posztban említett háromlépéses algoritmus most is beválik, hiszen az egyszerű médiafogyasztó csak azt veszi le belőle, hogy ugyanarról a szocik és a Fidesz pont az ellenkezőjét mondják (ráadásul a nem túl csillogó Tóth Károly azzal indít, hogy hát itt nincs bűncselekmény, majd szépen elrészletezi, hogy van).

(A komolyabb kérdés az, hogy mi van, ha most véletlenül nem válik be a sablon, és az MSZP komoly politikai győzelmet arat. Hát az se jó, de erről majd egy másik posztban, mék vissza a munkához, folyt. köv.)