Miután a szakpolitikai másodvonal eljutott a "nincs ebben semmi rossz" ártatlankodásáig és "a kormány csak a figyelmet akarja elterelni"  dzsókerargumentumáig, megszólalt a Főnök.

A szokott hazárulózós-lesből rárontós politikai szónoklat most feltűnően elmaradt, Orbán a higgadt jogi szakember szerepét vette fel. Ilyet nem lehet csak úgy mondani. Perelünk, és majd a magyar királyi bíróság stb. Ez az egyes számú algoritmus, amit Orbán és mindenkori szűkebb csapata krízishelyzetben alkalmaz (bánya, Tokaj).

Ez mindenekelőtt azt jelzi, hogy krízis van. ( Stumpf is perel, és az ügy súlyát jelzi, hogy nem a Fidesz valamelyik vicces troubleshootere, pl, dr. Futó B. képviseli, hanem a nehézsúlyú, alkotmányjogilag is képzett Szalay Péter, aki már a Nemzeti Kerekasztal idején Stumpffal volt egy oldalon. Félreértés ne essék: az MSZMP ifjú szakértőjeként. Megnt a "vissza 88-hoz" egy apró jele.)

Az algoritmus elemei:
– Per. Ez eddig kivétel nélkül "gyenge" polgári per volt, aminek több előnye van: a kereset farigcsálásával hozzá lehet kötni az ügyet egy bizonyítástechnikai trükkökkel megnyerhető másodlagos kérdéshez, és ha ez se válna be, stratégiai pontokon, jogerős szinten bízni lehet a bíróság szimpátiájában. Csodálkoznék, ha most másképp lenne.
– A tények kavarása, ködbe burkolása (Orbán máris ellentmondott magának az ügyben, hogy volt-e kapcsolat a Fidesz és az UD Zrt. között. ).
– Ezzel párhuzamosan személyre menő médiaoffenzíva, lendületes karaktergyilkolászás*.
Várhatók az Intezív támadások Laborcz és Szilvásy ellen.  (Megjegyzés: miután az "éjszaka magától belobbant a higító" c. hülyeség elhalt, a létező jobboldal médiája továbbra is érdektelen nüanszként kezelte a Szilvásy nyaralójára dobott Molotov-koktél ügyét. Kivéve az élvezkedő kuruc.infót. Próbáljuk elképzelni azt az esetet, hogyan reagáltak volna, ha egy fideszes titokminisztert ér – hasonló botrány előtt  – hasonló havária.)

A létező jobboldal médiája tehát várhatóan személyre menő offenzívát folytat majd. A ballib média pedig várhatóan igyekszik "tárgyilagos" lenni, ami azt jelenti, hogy a tényszerű igazság kutatása helyett rossz lelkiismerettel jólviselkedik és egyensúlyoz. Az "új" SZDSZ már megmutatta az utat. (Kivéve néhány fizetett kormányírnokot, akit nem vesz senki komolyan.) Végül hosszú fárasztás után születik egy Fidesznek kedvező bírósági ítélet, de addigra már senki nem tud.ja, eredetileg miről volt szó, pedig induláskor még nagyon egyszerű volt.

Node lássuk dr. Kövért.

És CC a Kenedi-bizottságot.


*  Nem tudom, észrevette valaki a Tokaj-ügy egyik utózöngéjét. Révész Máriusznak három hónapig tartott, amíg kidolgozta, hogyan alakítsa az okos lányt: engedelmeskedjen a bíróság jogerős ítéletének, és bocsánatot kérjen Mayer Arankától (mert hát Fő a Jogállam), de úgy, hogy ne kelljen elismernie: jogerősen az Ellenségnek van igaza. Végül úgy oldotta meg, hogy a bocsánatkérésről nem értesítette a sértettet, és egy füst alatt megismételte a sértést, amiért a bíróság egyszer már elmarasztalta