A "100 legnagyobb brit" mintájára sok országban tartottak "A legnagyobb ez/az" szavazást, tévéműsorokkal egybekötve. A legnagyobb brit Churchill lett, mögötte Isambard Kingdom Brunel, a nagy vasút- és hajóépítő a második, és Lady Diana a harmadik. (4. Darwin, 5. Shakespeare, 6. Newton, 7. I. Erzsébet, 8. John Lennon).

A németeknél Adenauer győzött Luther és Marx előtt (… 6. J. S. Bach, 7. Goethe).

Nagyon érdekes az orosz szavazás, ahol a masszív kommunista hekkertámadások visszaverése után  Alekszandr Nyevszkij vezet, megelőzve Dosztojevszkijt (az első 20 között két költő van,  Jeszenyin és Puskin, Tolsztoj 34., Szolzsenyicin sehol). A harmadik viszont pillanatnyilag Sztolipin, a kapitalizmusbarát reformer, akit a maga korában (is) egyformán gyűlöltek bal- és ultrakonzervatív oldalon, és meg is gyilkoltak, az ismeretes katasztrófairányba állítva át az orosz történelem váltóját. Ez most mintha a normalizálódás jele volna.

Szóval érdekes lenne a "100 legnagyobb magyar", a történelmi gondolkodás fölénkítésén és a kulturális hagyomány szemlézésén kívül már csak hőmérőnek is.