A kormány egy politikai szerv, innen kezdve az a kérdés, hogy van-e a miniszterelnöknek megfelelő politikai támogatása, és akkor akár szakértőket is kinevezhet miniszternek, nem kell ahhoz holdbéli koalíció. Nem muszáj, de megteheti. El tudok képzelni pl. olyan kormányt., ahol a pénzügyminiszternek pénzügyes közgazdász végzettsége van (és nem agrármérnök-színesfémkereskedő vagy belkeres-pártmuksó), és látott már belülről bankot, az oktatási miniszter oktatáskutató vagy legalábbis sikeres iskolaigazgató (és nem jogász), a környezetvédelmi miniszter környezetvédelmi (reál) szakember (és nem jogász) stb. Nem egészen értem, hogy mért csak az egészségügy-miniszterekre vonatkozik az orvosi végzettség regulája.

De ha Fodor Gábor szerint az eddigi kormányok nem szakértők, azaz dilettánsok voltak (igaz, ami igaz, őt is beleértve), akkor mért csak most szól? Ha viszont a szakértői kormány azt jelenti, hogy a Szadinak tetsző gazdaságpolitikát folytat (akármi legyen is az), ahhoz nem elég véletlenül kb. 1 db hozzáértő csúcsminiszter, akinek a feje fölé a biztos pozíciójú politikus-miniszterelnök tart ernyőt? Ezt azonban nem szakértői, hanem normális kormánynak hívják, amilyen Mo.-n nagyon ritkán volt. És ahogy ezt elnézem, a közeljövőben nem is lesz.

Úgy értem, hogyan képzeli, hogy ugyanaz a politikai elit, amelyik lassan két évtizede politikai okokból a földön rugdalja az ország javát és a gazdasági racionalitást (ami nagyban egybeesik), most egyik percről a másikra aláveti magát egy nempolitikusnak? Ne már. Hol látott ilyet?

Utóirat: Gavrának tökéletesen igaza van abban, hogy Gyurcsány új programjára az egyetlen logikus válasz a "nem". De: a logikus válaszon kívül politikus válasz is lehetséges, sőt szükséges, akár meg akar maradni valaki ennek a politikai rendszernek a koordinátái között, akár ki akar szabadulni közülük. (Azt ugyanis, hogy "mi kivételesek vagyunk, nekünk szocialista [fedőnevén szolidáris] elveket kell követnünk", nem Gyurcsány találta ki ebben a szövegében, hanem  kevés kivétellel – az egész magyar politikai világ alapelve a rendszerváltás, azaz nem 1990, hanem legalább 1988/89 óta. )  Mármost a Szadi hivatalos reakciójában sem logikát, sem politikai józan észt nem lehet felfedezni. Nyomát sem, most sem.

2. utóirat: Nem akarok semmilyen párt belügyeibe belekeveredni (+ Piszkos Fred-effektus), de most találtam meg az "szdsz-undergroundhoz" tartozó urbangeri előrejelzést is tartalmazó elemzését aug. 26-ról. Vessük ezt össze az SZDSZ hivatalos reakciójának nyelvezetével és érvrendszerével. Milyen alapon tetszik depolitizálni és szakértői kormányt követelni?

Update:
Persze hogy fantáziálnak a ködben.

"Egyik meghatározó forrásunk ezzel kapcsolatban elismerte: a "szakértői kormány" sulykolásának leginkább taktikai, nem pedig politikai motivációja van."

De minek taktikázik az, aki be van oltva taktikai érzék ellen?