Vitéz RNDr. Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának stratégiai alelnöke , a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjének stb. stb. viselője tüzes beszédet mondott augusztus 20. alkalmából, a Magyar Köztársaság Sátoraljaújhely nevű városában.  A Google szerint a szöveg az előző estén mint D. M. írása megjelent a Felvidék Ma portálon*, és a jelek szerint másnap délelőtt Duray honlapján. A Google cache-ban pillanatnyilag kiadja  az eredeti szöveget a "Duray" + "zászlósurak" keresőszavakra, de teljes terjedelmében megvan pl.  itt is.

Duray honlapján tegnap már csak csonkán volt olvasható, a következő bekezdés utolsó mondata szőrén-szálán eltűnt:

Kérdés, hogy ez a maradék ország tud-e legalább önmagáért vállalni felelősséget, amit ma a demokrácia elveinek működtetésével és eszközeinek alkalmazásával tehetne meg. De egy országban, ahol egy kormányzásra nyilvánvalóan alkalmatlan kormány teszi tönkre az állam szerkezetét és rombolja az országot, a demokrácia csak akkor működőképes, ha ezt a kormányt a nép haladéktalanul eltávolítja. Ha ezzel a lehetőséggel nem él a nép, elutasítja a demokráciában rejlő eszközt, ha pedig nem élhet vele, nincs demokrácia. Ha ezt az alkotmány nem teszi lehetővé, az államnak nincs demokratikus jogrendje. Ilyenkor egyetlen lehetőség kínálkozik: helyre kell állítani a demokráciát. A nemzet, ha nemzetként viselkedik, így cselekszik. A középkorban a zászlósurak ilyen esetben, bebörtönözték a királyt, vagy eltették láb alól a kancellárt, ha az önmagától nem lépett le.

Nem kétlem, hogy sokaknak tetszik, de Duraynak, úgy látszik, szólhatott valaki, hogy ez azért mégse megy. Nem valószínű, hogy a szónok magától józanodott ki másnapra. Ami elhangzott, az elhangzott, és legalább  legyünk tisztában vele, kikkel van dolgunk.

*A kihúzott szövegrész a beszéd első szavaira való Google-keresés szerint a Felvidék Ma oldalán (http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=6504&Itemid=75) aug. 21. 03:45:42 GMT időpontban még fent volt, jelenleg (aug. 25. reggel) megtalálható a tárolt szövegben.
"counter"