Felvettem az olimpia megnyitóját. (A második felét, pontosabban.)

Ez, ugye, megjelenítő művészeti előadás lenne. Hi-tech tömegszínház. Mivel a művészet (nyugaton is, keleten is) egyének fejéből jön ki, én az emberi szellem megcsúfolásának tartom az ilyen produkciókat, és akkor még szó sem volt arról, amit mutatnak: a nacionalista és (per def) kollektivista giccsről.

Tudom, ne legyek sznob. Volt viszont egy pillanat, amikor szabályosan borsódzott a hátam. Sok kis fehér ruhás, ránézésre fröccsöntött harcművész ment végig egy mozdulatsoron alakzatban, és a riporter közölte, hogy pont 2008-an vannak, és a látszat nem csal, tényleg kivétel nélkül 170 centi magasak, vonalzót lehetne fektetni a fejükre.

Namost ez az, amit nyugaton nem lehetne megcsinálni. De szerintem Japánban, Tajvanon, Dél-Koreában se. Nem azért, mert máshol nem lehetne összeszedni és beidomítani 2008 db 170 centis egyen-kungfust. Hanem mert az egyén mint olyan tökéletes, izomból való, pimasz tagadása nem fér bele. Az nem a nyugati és nem is a távol-keleti civilizáció sajátja.

Olvasom a rácsodálkozó tudósítókat, hogy hát a kínaiak másmilyen emberek, mint mi, nem politizálnak, nem izgatja őket az egyéni szabadság. Nyugodjunk bele, vághatunk pofákat, de így is, ahogy vannak, övék a jövő.

Én meg ezt már nem hiszem el. F…nak kell az ilyen jövő, ennélfogva nem ilyen lesz a jövő.

"website