Emlékezzünk: 2002. május 9-én Móron elraboltak 7 millió forintot (30 milliót és értékpapírokat ott hagytak), és megöltek nyolc embert.  A cselekmény elborzasztóan véres jellege és a viszonylag kicsi pénzösszeg között van némi ellentmondás. Az ORFK azonnal 10 millió vérdíjat tűzött ki két fickó fejére (név, arckép), hogy milyen kőkemény bizonyítékok alapján, az sohasem derült ki. Ne feledjük: a belügyminiszter ekkor még, a vesztett választás után, Pintér Sándor.) Kiderült, hogy nem ők a tettesek. Reakció: vállrándítás.

Majd két hónap múlva megtalálták Kaiser Edét (egy Hajdú nevű feltételezett bűntárssal), nagy per volt, le is ültették. Aztán évek múlva szintén kiderült, hogy nem ő a tettes. A bizonyítékok hígak voltak, ebben az esetben Kaiser  történetesen ártatlanul ült, elég sokat. Amit az ember gyanított, magyarán hogy valakiknek sürgősen találniuk kellett egy tettest, ha törik, ha szakad, beigazolódott. Kérdés, hogy mire ez a nagy sietség.  Reakció: vállrándítás.

Ekkor ismét találtak két embert, akik közül az egyik igen hamar öngyilkos lett a börtönben (a terrorisztikus jellegű elkövetők börtönbeli öngyilkosságainak hosszú kultúrtörténete van). Most előkerült a naplója, amiben azt Írja, hogy nem ő követte elé a vérengzést, hanem egy szerb szabadcsapat. (Két megjegyzés: A mészárlás könyörtelen esztelensége valóban zsoldoskézre vall, és ez felveti, hogy a rabláson kívül volt valamilyen más motiváció.  A másik: ha nem ő lőtt, akkor miért is volt akkora lelkifurdalása, hogy öngyilkosságot kellett elkövetnie.)

Figyeljük a logikát:

Nagy László ugyanis naplójában is állítja: nem ölt meg senkit, hanem egy szerb szabadcsapat vérengzett Móron, Veszprémben, és a másik három embert is ők ölték meg. A Nemzeti Nyomozóiroda a napló alapján nyomozást folytat, és ezt a három gyilkosságot is Nagy terhére írják. 

Hogy mi az összefüggés a két tény között (mármint hogy Nagy a naplójában azt írja, nem ő gyilkolt, a rendőrök meg ennek alapján az ő számlájára írják a gyilkosságokat) az öregapám se tudná megmagyarázni. Illetve megmagyarázza a "pszichológus és pszcihiáter", aki szerint a Nagy által megnevezett Radó Pavics mint tettes tkp. Nagy hasadt énjének másik fele. A tudomány nyilván csalhatatlan, de hogy a másik öt megnevezett komitácsi kinek a másik fele, arról még nem dolgoztak ki elméletet. Mindenesetre a magyar és a szerb rendőrök semmilyen adatot nem találtak arra nézve, hogy a megnevezett személyek léteznének, úgymint: "Kovács Igor, Dragan Bogdanovics, Martin Steiner, Erik Steiner, valamint Vojiszlav Nikolics ".  Mármost ezek (a Kovács Igor kivételével) elég gyakori nevek, amellett elég nehéz elképzelni, hogy a tatabányai szobafestő nemcsak skizoid volt, hanem filológiai őstehetség is, aki hibátlan szerb neveket tud kitalálni a semmiből, majd miután ilyen tehetséggel "kitalálta" a tetteseket, csak hogy magát mentse, megöli – saját magát.

Úgyhogy eddig volt két kör, amikor a magyar igazságügyi-.rendészeti apparátus ártatlanokra akarta rányomni a mészárlást. A harmadik kör nagyon úgy néz ki, hogy a halottra akarják rányomni Mórt is, meg más ügyeket is. (Ráadásul olyan halottra, aki tisztázatlan helyzetben és okból követett el öngyilkosságot.) A kérdés, hogy miért. Olyan már előfordult, hogy nem találták egy súlyos bűncselekmény tettesét. De hogy nagy dérrel-dúrral három tettesgarnitúrát mutatnak fel, amik közül most a harmadikról is kezd kiderülni, hogy nem az igazi – no, az büdös. Az már nagyon úgy néz ki, hogy befolyásos embereknek valamiért kurvára nem érdekük az igazság nyilvánosságra kerülése. Paranoia? Lehet. De eddig következetesen csak monstre hazugságok voltak. Kikérem magamnak, hogy szórakozzanak velem.

"hit