Szóval, ha a hír igaz, mosolyszünet van Stumpf, az ún. konzervatív politológus és a Fidesz között. Orbán “megorrolt”. Hogy miért pont most?
"Stumpf,

Orbánt, amikor a kormányzat második emberének tette meg Stumpfot, a legkevésbé sem zavarta a pártfogójának/kegyeltjének kommunista előélete. Nem egyszerűen párttag volt a rendszerváltás idején, hanem az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetének tudományos munkatársa (azaz a központi párttapparátus tagja: ez a kivételezettek 7-800 fős belső körét jelenti), a Hazafias Népfront alelnöke, és hithű (reform)kommunista mindaddig, amíg ezen irányzatnak politikai győzelemre volt kilátása. (1989. augusztusban még Orbán szerint is reformkommunista, Fodor szerint pedig azért hagyta ott a kollégiumot, hogy Pozsgay oldalán fusson be karriert.) Van valami szimbolikus abban, hogy 20 év elteltével ugyanő ugyanazokat az elképzeléseket fejti ki mint kívánatos államreformot (erős köztársasági elnök, ha már nincs pártfőtitkár; korporatív felső kamara a többpártrendszer megcinkelésére), amikkel Pozsgayék annak idején a rendszerváltást akarták khm, megumbuldálni.

Nem beszélve todományos látomásáról, amelyben az “állam = szolidaritásközösség” (“erős, intelligens, aktív”) khm, tekintélyelvű koncepcióját nevezi ki liberális-konzervatív platformnak, a gazdasági-társadalmi problémák megoldásának a “diskurzusváltást” tartván. (Ha bajok vannak a gazdaságban, akkor a – mellesleg elmaradt – gyógymódot tituláljuk magának a betegségnek, écrasez l’infame, de csak humánusan, össznemzeti egyetértésben. Tömörebb verzió itt. Köszönöm, tdp.)

Hogy ez lenne a baj Stumpffal? Á, dehogy.

Ha a hír igaz, akkor Orbánnak az a baja, hogy Stumpf idő előtt elkottyantotta a tervet. Ebben az lenne a vicc, hogy ezek szerint Orbán még mostani, hanyatló fázisában is messze jobb politikai érzékkel bír, mint a politikai publikum átlaga, beleértve az elemzőket.  Stumpf közjogi tervéből ugyanis egy egészséges immunrendszerű közéletben akkora botránynak kellett volna lennie, hogy leszakad az ég. Volt ilyen botrány? Dehogy. Muníciót jelentett ez az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, mint a “Fidesz vezérkara” a hír szerint vélte? Fenét. Nyugdíjaskifosztás a muníció, meg metróleállítás, meg béljóslás. Ha a hír igaz, akkor a politikai szférában volt legalább egy ember, aki rájött, hogy Stumpf terve mekkora gáz (lenne egy ép immunrendszerű demokráciában). Ha a hír nem igaz, még ennyi sincs.

"hit