Mayer Aranka 2005-ben elkövette azt a főbenjáró bűnt, hogy kinyitott egy kisablakot a nyilvánosságnak, és megláthattuk, milyen stílusban dolgozik az elit, amikor azt hiszi, hogy nem látják. Mivel az elit – mindkét oldalon -igyekszik hermetikusan elzárkózni a nyilvánosságtól, ez szerintem a civilkurázsi ritka nagy fegyverténye volt magyar viszonylatban. A Tokaj-ügy a nyilvánosságra hozatalig teljesen civil akció volt: M. A. reménytelenül elakadt vagyomegosztási ügyének akart lökést adni, megkereste az általános-liberális, de/éppen ezért pártfüggetlenségére kínosan kényes ÉS-t, ahol az ügyet rábízták a borászati ügyekben járatos tényfeltáró riporterre.
Mivel az orbánista Fidesz világában nem létezik olyan, hogy valaki ténylegesen a saját, egyéni érdekében lépjen fel akár egy politikussal szemben, és nincs pártfüggetlen politikai sajtó (hogy ez paranoia, amivel nincs egyedül, vagy saját magából indul ki, vagy mindkettő, az más posztba tartozik), az ÉS-t Orbán kinevezte kampánylapnak, M. A.-t pedig a Fidesz kvázi hivatalos pártálláspontként a szocialisták bérencének tüntette fel, mondván, hogy a családja ennyi és ennyi milliót kapott a lejáratásért. Ezt axiómaként kezelte még több mint egy évvel később is, de mivel  nem igaz (nem egyedül a Fidesz axiómái közül),. M. A. perelt, a pert megnyerte. A Fővárosi Ítélőtábla 15 napon belül bocsánatkérésre kötelezte a Fideszt és Révész Máriuszt. Ez egy éve volt. A Fidesz és Révész Máriusz fittyet hányt a független magyar bíróság ítéletének, és nem kért bocsánatot. (Amerikában pl. ezt keményen büntetik.)

Most, hogy Mayer Arankának az LB a felülvizsgálat után a kártérítést is megítélte (tehát nyomatékosan: jogsértés történt), az a kérdésem, hogy az eltelt évben volt-e olyan újságíró Magyarországon, aki megkérdezte a Fidesztől: hogy is van ez. Hogy képzelik egyáltalán? Aki rákérdezett, hogy valóban csak addig fontos-e a jogállamiság a Fidesznek, amíg neki kellemes? Mert az nem lenne túl biztató a jövőre nézve.
Ha nem kérdezte senki, az elég nagy baj, de itt az alkalom, Szíjjártó ma nyilván diadalmasan fogja bejelenteni nem-teljesen-analóg pergyőzelmét. Nyilatkozik majd itt-ott. Vér, puca, gógyi? Jövő?

"web